DevOps Engineer
LÄR KÄNNA VÅRA PROGRAM
DevOps Engineer
Företag i 2020-talets IT-bransch måste klara av att leverera nya, felfria uppdateringar och funktioner i stort sett direkt när användarna efterfrågar det. Det är stor skillnad mot tidigare, då stora programvaruföretag kunde publicera en ny version vartannat år och leverera buggfixar med flera månaders mellanrum. Idag levererar många stora bolag – Amazon är ett exempel – fler än 20 000 uppdateringar per dygn, och kan korrigera eventuella fel några minuter efter att de upptäcks.Den utvecklingen har blivit möjlig genom en kombination av nya arbetsmetoder, nytt tänk, verktyg och automatiserade flöden, som brukar kallas DevOps. 80% av företagen i den svenska IT-sektorn använder eller har börjat tillämpa DevOps, vilket gör DevOps Engineer till en av de hetaste – och mest svårrekryterade – IT-rollerna.
En DevOps Engineer jobbar oftast i ett devops-team på ett stort eller medelstort företag. Man bygger verktyg för att deploya och testa automatiskt. Som hjälp och verktyg använder man t.ex. Jenkins och GIT. Man skriver bash scripts, kodar i Python och bygger CI/CD-pipelines som används av utvecklarteamen. Continous Integration (CI), Continous Deployment och Continous Delivery är viktiga mål och begrepp. CI går ut på att alla små nya ändringar i koden som utvecklarna gjort automatiskt ska skjutas in och fungera sömlöst med all annan kod. Det sköter
man i Jenkins. Efter det ska koden testas automatiskt och läggas upp på en server och om det inte genereras några fel så publiceras den, också automatiskt. Då är man på god väg mot Continous Deployment och Continous Delivery.
Programmet
Under studierna på DevOps Engineer läser du kurserna parallellt. Kurserna vävs samman i projektarbeten både i grupp och individuellt, vilket förbereder dig väl inför en karriär i branschen.
- Undervisning 4 dagar i veckan, varav 1-2 obligatoriska tillfällen på plats i skolan och resterande online därifrån du studerar som bäst.
- Du har självklart alltid möjlighet att studera i lokalerna.
- All distansundervisning streamas och spelas in.
- Många jobbar vid sidan av sina studier för att få livet att gå ihop. Vår rekommendation är att inte jobba mer än 50% då programmen kräver heltidsstudier.
VAD BEHÖVER JAG?
Alla våra program kräver att du har en egen laptop som är max 8 år gammal, har 8 GB RAM och helst SSD.
BEHÖRIGHET
Du är behörig om du uppfyller följande krav:
- Du har kunskaper i Svenska både i tal, skrift och förståelse.
- Du har grundläggande behörighet från gymnasium eller motsvarande eller motsvarande.
- Särskilda krav:
- Minst betyg E i Engelska 6/B, eller motsvarande.
- Minst betyg E i Matematik 2/B, eller motsvarande.
- Minst betyg E i Programmering 1, eller motsvarande.
SAKNAR DU NÅGON BEHÖRIGHET?
Ingen fara, då kan du söka genom reell kompetens eller ta ett av
våra behörighetsprov. Om du uppnått den uppsatta gränsen för
provet kommer testet även att validera dina förkunskaper inom programmering 1.
Om du saknar behörighet i Programmering 1 kan du anmäla dig till vårt programmeringstest på plats i Stockholm eller ansöka om att få gå en BFU i programmering 1. Läs mer om vårt programmeringstest och om vår BFU här.
ANTAGNINGSTEST
När du söker till en utbildning kommer vi att kalla dig till antagningstestet. Antagningen till våra program baseras på resultatet i antagningstestet, då poängen du får är de du ansöker med. Antagningstesten kan skilja sig beroende på vilken utbildning du söker, så söker du fler utbildningar kan du behöva göra flera test.
Antagningstestet för DevOps Engineer innehåller framförallt flervalsfrågor om funktionssätt, kod och syntax i Python. Du kan förbereda dig genom att öva på grunderna i Python, t.ex. på codeacademy.com.
DATUM: 17 - 31 maj
TID: 120 Minuter
SPRÅK: Engelska
ORT: Stockholm
TESTA DINA KUNSKAPER
<div>Exempelfråga</div>
Which of the following assigns the value 5 to a variable?
Klicka på ett svar för att se om du svarat rätt.
Fel svar, försök igen!
Fel svar, försök igen!
Fel svar, försök igen!
Rätt svar, bra jobbat!
Kursplan
I denna kurs får du lära dig grunderna inom IT och systemutveckling, de vanligaste teknikerna och yrkesroller i de större teknikstackarna med extra fördjupning inom Pythons tillämpning och funktion inom IT-system och utvecklingsprojekt. Vi går också igenom hur branschen ser ut och lär dig de termer och den arbetsmetodik som används inom IT-branschen.
Omfattning: 15 yrkeshögskolepoäng
Här kommer du få en helhetsförståelse för DevOps roll, funktion och ansvar i utvecklingsprocessen som har fokus på följande områden och tekniker; Byggande, Test, Paketering, Lansering, Konfigurering och Övervakning.
Omfattning: 60 yrkeshögskolepoäng
En introduktion till databasutveckling, databashantering och lagring. Du får lära dig datalagring i lokala och virtuella miljören samt via cloudlösningar. Du kommer även få lära sig att programmera SQL samt designa databaser.
Omfattning: 30 yrkeshögskolepoäng
I denna kurs får du lära dig att programmera i Python. Du introduceras i grundläggande datastrukturer och grunderna i objektorienterad programmering.
Omfattning: 30 yrkeshögskolepoäng
Kursen ger dig kunskaper och färdigheter i hantering och administration av Linuxbaserade system och bash-skripting. Målet är att du efter kursen ska behärska kunskap om Linuxsystem och skripting.
Du kommer även få lära dig Linuxdistributioner och Linuxdrift samt hur du hanterar administration av Linux i virtuella miljöer och använda scriptspråk med god kunskap i systemsäkerhet och övervakning.
Omfattning: 50 yrkeshögskolepoäng
Du lär dig olika projektmetoder inom systemutveckling med fokus på agila metoder i koppling till CD/CI (Continuous delivery &deployment/Continuous integration). Du får även en insikt i syftet med agila systemutvecklingsmodeller och DevOps tillämpning i dessa projekt. Kursen ger även kompetens i att projektleda ett systemutvecklingsprojekt i Scrum.
Omfattning: 20 yrkeshögskolepoäng
I denna kurs får du lära dig de kunskaper inom det moderna molnet som krävs för att starta en yrkesbana inom området.
Omfattning: 30 yrkeshögskolepoäng
I den här kursen får du fördjupade kunskaper och färdigheter att programmera i team med hjälp av Python och med fungerande DevOps-process implementerad.
Omfattning: 30 yrkeshögskolepoäng
LIA, lärande i arbete eller praktik som man även kan kalla det genomförs i totalt 24 veckor uppdelat i två omgångar, LIA 1 samt LIA 2. Här får du möjlighet att verka i din yrkesroll som DevOps Engineer och använda de kunskaper och färdigheter du erhållit under utbildningens gång.
Omfattning: 50 + 70 yrkeshögskolepoäng
Det sista du gör i utbildningen är att genomföra ett examensarbete. Här har du chans att genomföra ett projekt med de kunskaper och färdigheter som erhållits i de övriga kurserna. Projektet kan vara både självständigt eller i grupp och du samarbetar med branschen under projektets gång.
Omfattning: 30 yrkeshögskolepoäng
Studera hos oss
Ansökan är stängd för start HT23
Ansökan för start HT23 är stängd, vi öppnar ansökan för HT24 februari 2024.