YH-utbildningar
Chas Upskill

YH-utbildningar

Chas Upskill

IT branschens hemliga Rockstars

Sommaren väntar runt hörnet och vi på Chas Academy börjar förbereda oss för antagningsbesked, examensfirande och inte minst sommarvärmen. Två personer som har extra mycket att se fram emot är Kjell och Ludvig. De studerar just nu sitt sista år på DevOps Engineers programmet och har bara några veckor kvar tills de är färdigexaminerade DevOps Engineers. 

2021 tog de ett beslut som skulle förändra deras liv och två år senare ses vi på ett café i Stockholm där de berättar om sin resa. Men innan ni får veta mer om Kjell och Ludvigs personliga resor fick de besvara frågan, vad är DevOps och vad gör man som en DevOps Engineer? 

Kort och gott, DevOps engineers är IT-branschens hemliga rockstars. Utan dem kommer ingenting att fungera. Begreppet DevOps kombinerar utveckling (Development) och drift (Operations). En DevOps engineer fokuserar på automatiseringen inom både utveckling och systemadministration. Företag som exempelvis Spootify utför upp till 20 000 uppdateringar av appar och system dagligen, vilket är möjligt att göra tack vare DevOps teamen. En DevOps engineer övervakar och testar processflödet för att säkerställa att allt fungerar korrekt. De har helhetsbilden och är involverade i alla delar av systemet. Medan utvecklare endast ser sin egen del och tekniker sin, är det enbart en DevOps engineer som har förmågan att överblicka hela flödet. Det är detta som Kjell tycker är det mest givande av att arbeta som DevOps engineer.

Så varför kommer det sig att ni började studera till DevOps Engineer och hur har resan sett ut? 

Ludvig Ravelin 
32 år 

Jag jobbade tidigare på ett företag som köper och säljer titan, en ingenjörsfirma där jag inte såg någon utveckling. Arbetsuppgifterna gjorde jag på löpande band och när pandemin kom och jag hela tiden jobbade hemifrån med de arbetsuppgifterna så kände jag mig understimulerad. 2020 blev jag pappa och då började funderingarna kring vad jag faktiskt ville göra komma. Detta ledde till att jag började söka enstaka kurser på universitetet både inom ekonomi och programmering. Det visade sig att programmering var väldigt roligt och jag hade en viss fallenhet för det. Efter min föräldraledighet ville jag inte tillbaka till mitt gamla jobb och jag började söka hela program både på universitet och yh inom programmering både inom fullstack och devops. Först kom jag inte in på något av programmen som jag kommit in på men i början på september 2021 fick jag äntligen det positiva beskedet att jag kom in på DevOps Engineer på Chas Academy.  Vilket var tur då jag redan hunnit säga upp mig från mitt gamla jobb.

Nu är jag snart färdigutbildad DevOps Engineer och är den första yh-studerande som blivit anställd hos Accenture. 

Kjell Bovin 
52 år 

Gammal IT kille från IT bubblan som jag lyckades överleva och efter det sålde jag mitt företag. Det gjorde att jag kunde åka jorden runt tre varv och när jag kom tillbaka kände jag att jag var klar med IT och ville byta bana. Därefter började jag köra tåg och gjorde det i 13 år ända tills pandemin kom. Då kände jag att jag var klar med tåg och ville gå tillbaka till IT - branschen.

Det sägs att det går elva datorår på ett människoår vilket betyder att jag kunde saker inom IT som var uråldriga och jag behövde lära mig på nytt. Då jag förstod att DevOps är det som kommer slå hårt och stort och därför sökte jag in till just det programmet. Jag tog tjänstledigt för studier men har absolut ingen plan på att gå tillbaka, ingen ide! Tänk att en DevOps praktikant kan efter praktiken kräva 30-35 tusen i lön och vara värd det! Det är sån brist på DevOps engineers idag.

Nu har jag gjort en snabb resa där man kommer från noll kunskap och på två år har man kommit så långt. Innan jag började på Chas Academy kunde jag ingenting om programmering och nu gör jag hela mitt examensarbete i python. Det är häftigt!

Tack!

Tack för att ni ställde upp och berätta er resa och stort grattis till er examen!! 

Vi ser nu fram emot nya DevOpsare som ska börja till hösten och att få föja våra nya studerandes resor till att bli färdigutbildade DevOps Engineers 😃

Aktuellt

Program

DevOps

2023-06-07 — Sofia Jönsson

Footer background
Vill du jobba inom världens bästa bransch?

Hem

YH-Program

Om oss

Så ansöker du

Kontakt

Aktuellt

Integritetspolicy

Jobba hos oss

Kontakta oss:

Mail

info@chasacademy.se

Adress

Arenavägen 61

121 77 Johanneshov

FÖLJ OSS

Logo for FacebookLogo for InstagramLogo for Youtube

UPPHOVSRÄTT © 2023 CHAS ACADEMY | ALLA RÄTTIGHETER FÖRBEHÅLLNA | CHAS ACADEMY AV CHAS | ORG.NR: 556817-8155