YH-utbildningar
Chas Upskill

YH-utbildningar

Chas Upskill

Från tristess till drömyrket

Ett karriärbyte med Chas Academy

Från tristess till drömyrket

Det finns många som går runt och funderar på hur livet hade sett ut om de hade valt en annan väg. När livet blir slentrianmässigt och ekorrhjulet snurrar på, så dyker frågan upp i huvudet: Vad hade hänt om jag hade följt den där drömmen istället? Vi har träffat Ludvig Ravelin som gjorde just detta. Han var trött på sitt jobb, utvecklades inte och kände sig konstant understimulerad. Och så kom pandemin som inte direkt gjorde vardagen mer stimulerande. Med olika turer på universitet där flera olika ämnen testades, hittade Ludvig tillslut till oss på Chas Academy, där han läste DevOps programmet. Nu är han anställd på Accenture Sweden, som den första YH studerande att få jobb på ett företag som bara haft medarbetare med en universitetsexamen sedan tidigare.  

Låt oss djupdyka in i Ludvigs resa för att se hur läskigt det faktiskt är att göra ett karriärbyte, och hur han kände sig rustad för ett arbetsliv med en YH-utbildning från Chas Academy i ryggen. I intervjun beskriver Ludvig sin tid från att arbeta på en plats där han var understimulerad till ett liv där han älskar att gå till jobbet. Ludvig ger även sina tre bästa tips inför ett karriärbyte, och vad han hade gjort annorlunda om han fick göra samma resa en gång till. Har du funderat på att ta klivet mot ett nytt liv och arbeta men något som du brinner för? Här kommer Ludvigs historia, hoppas den inspirerar dig!

Det finns många som drömmer om att göra den resa du har gjort. Att helt ställa om. Hur såg ditt liv ut innan din YH-utbildning på Chas Academy?
-Ja, den där omställningen gick jag och tänkte på länge. Jag jobbade på ett grossistföretag, ett jobb som jag halkade in på och där fastnade jag i 4 år. Det var inte så att jag vantrivdes, för det var ganska bra och jag gillade mina kollegor - men det fanns alltid något där. Du vet det där lilla extra som säger: “är det verkligen det här jag ska göra i resten av mitt liv?”. 

Under pandemin så fick Ludvig utrymme att ta tag i sina drömmar. Mycket tid hemma gav utrymme att drömma om förändring. Med ett barn på väg, så var det flera livsomställningar runt hörnet. Det var nu eller aldrig. Ludvig tog fram ett papper och skrev ner fem olika yrken som han skulle vilja testa, och letade upp kurser på universitet som skulle kunna ge ett hum om vad ett sådant arbete innebar. Han provade på ekonomi, men insåg ganska snabbt att det inte var något som lockade. Den andra kursen han testade var programmering. Ludvig hade aldrig programmerat eller haft intresse för programmering men yrket lockade honom. 

-Programmering träffade helt rätt! Jag kände direkt att det var kul. Det var utmanande och stimulerande, där jag verkligen fick använda hjärnan. I och med pandemin så fanns det utrymme för att både plugga programmering, men att även utveckla mina kunskaper på egen hand på fritiden. 

Hur går man vidare - från att läsa en enstaka kurs till en hel utbildning? Och det finns ju annat i livet att tänka på som familj, ekonomi, bostad?
-Ja, det fanns ju lite olika saker att fundera på. Det ekonomiska var en del att beakta. Men i slutändan var det inte så svårt. Att vara föräldraledig kan likställas med att studera i ett ekonomiskt perspektiv, så blir det i stort samma intäkt i slutändan. När jag ser tillbaka på det nu, så ökade jag min lön väsentligt med min utbildning, så med en bakåtblick kan man ju verkligen argumentera för att detta var en investering. Både i mig själv och mitt välbefinnande, men också ekonomiskt för hela familjen. 

-När jag visste att jag ville plugga något med programmering så sökte jag utbildningar ganska brett. Jag visste att programmering var min grej, men inte exakt vilken utbildning som skulle passa. Dessutom sa jag upp mig innan jag hade kommit in på en utbildning, så det var en nervös tid där i augusti när jag började söka jobb för att ha en plan B, om jag inte kom in på någon utbildning. Jag tog mig en stor funderare om jag verkligen hade gjort rätt. Men tillslut så kom jag in på DevOps programmet på Chas Academy, och det var tur det!

DevOps programmet var egentligen inte Ludvigs förstahandsval, men idag är han glad att det var just där han hamnade. En perfekt balans mellan utveckling och underhåll, där en helhetsbild och involvering i alla delar i ett system krävs, jämfört med en utvecklare som bara ser till sin egen del i ett helt system. “Att vara med i hela processen blir roligare”, kommenterar Ludvig.  

Hur var det att börja studera efter att ha arbetat med en stabil anställning och lön?
-Hur kul som helst! Jag var redan igång i tanken, då jag hade läst några fristående kurser på universitetet. Sedan jag började med programmering har jag också suttit mycket på min fritid för att utvecklas. Jag har verkligen försökt bli så bra jag kan på detta, både för att få ett större värde på arbetsmarknaden, men också för att jag känner ett ansvar mot min familj. Detta var något som vi gjorde tillsammans, och då får man leverera!

Ludvig hamnade i en studiegrupp som insåg att det var smart att börja söka LIA-plats (Lärande i Arbete) tidigt. Han skickade ut en del förfrågningar, där han tidigt kom i kontakt med Accenture Sweden. Det var väldigt bra diskussioner, men de hade bara möjlighet att erbjuda LIA i 3 månader, så tillslut gjorde Ludvig sin LIA på SEB. Trots att det inte blev LIA behöll Ludvig kontakten med rekryteraren för Accenture Sweden, en kontakt som blev så bra att han blev erbjuden ett arbete redan under våren på andra studieåret. Så jobbet var säkrat, redan innan utbildning var klar. 

-Det var en fantastisk känsla att ha klart med ett jobb redan innan jag var klar med studierna. 

Att Ludvig skulle bli den första anställda på Accenture Sweden med en YH utbildning tror han beror på flera saker. Ihärdigheten och att visa framfötterna verkar vara en framgångsfaktor i Ludvigs fall, där han tidigt fick en kontakt som han kunde förvalta över tid. Sedan har han under tekniska intervjuer lyckats bra med att visa vad han faktiskt kan. Det blir tydligt att Ludvig har, med sitt inneboende driv att hela tiden utvecklas och med bra kunskaper i ryggen öppnat upp Accenture Sweden ögon för honom som YH studerande. 

Du började arbeta direkt efter utbildningen. Kände du dig redo för det?
-När man ser till olika tjänster och jobb som ligger ute, så är det många jobb jag känner att jag skulle kunna söka. Och nu när jag har varit på Accenture Sweden en stund så upplever jag min utbildning som “hands on”. Många av de verktyg och processer vi använder oss av, har jag använt mig av i utbildningen. Den stora skillnaden är egentligen storleken på projekten. Det kan vara svårt att jämföra de projekt vi gjorde i skolan mot de verkliga “Enterprise projekten” på t ex SEB. Men tack vare utbildningen så har jag alltid känt mig väl förberedd, speciellt om man jämför med de som kommer från universitetet. 

Ludvig pratar en del om skillnaden mellan de som läst en YH-utbildning och de som har läst en universitetsutbildning. Att de som har en YH-utbildning i bagaget har känt sig mer rustade för hur det verkliga arbetslivet ser ut och att de med en universitetsutbildning har haft en mer teoretisk vinkling, som kanske inte helt samspelar med de verkliga arbetssysslorna för en DevOps. 

Till sist - vad är dina tre bästa tips till någon som drömmer om ett karriärbyte?

  • Identifiera vad man faktiskt tycker är kul! Våga att prova på allt, även om det känns oväntat för stunden. Jag började plugga fristående kurser för att få en förståelse av vad ett ämne innebär. Många kurser är på 25 % så det går att jobba och testa olika ämnen samtidigt. 
  • Det kan kännas läskigt att lämna en inkomst och istället förlita sig på CSN, men att studera är väldigt likt en föräldraledighet rent ekonomiskt. Dessutom finns det ju massa bidrag idag som är till just för de som vill skola om sig, så det behöver inte vara en så stor omställning som man föreställer sig. 
  • Se det som en investering i dig själv och din familj. Jag ökade min lön väsentligt med en utbildning. Sedan att jag har roligare och mår bättre på mitt nya jobb är en annan viktig aspekt. Det ska vara kul att jobba! 

Under intervjun med Ludvig så märks det att han brinner för sitt nya jobb och profession. Och det är väl såhär man vill att ett karriärbyte ska se ut? Att gå från tristess och avlägsna tankar om ett nytt liv, till att ta vara på sina idéer och göra drömmarna till en verklighet. Med en trygg stämma och tillvaro är det uppenbart att Ludvig är nöjd med sin livsförändring och beslut att genomföra en utbildning på Chas Academy. 

Aktuellt

2023-11-21 — Sofia Jönsson

Footer background
Vill du jobba inom världens bästa bransch?

Hem

YH-Program

Om oss

Så ansöker du

Kontakt

Aktuellt

Integritetspolicy

Jobba hos oss

Kontakta oss:

Mail

info@chasacademy.se

Adress

Arenavägen 61

121 77 Johanneshov

FÖLJ OSS

Logo for FacebookLogo for InstagramLogo for Youtube

UPPHOVSRÄTT © 2023 CHAS ACADEMY | ALLA RÄTTIGHETER FÖRBEHÅLLNA | CHAS ACADEMY AV CHAS | ORG.NR: 556817-8155