YH-utbildningar
Chas Upskill

YH-utbildningar

Chas Upskill

FAQ Chas Academy

Här hittar du alla vanliga frågor och svar!

Vanliga frågor och svar om antagningsprocessen

Erbjuder ni preparandkurser?

Vi erbjuder något som heter BFU ( Behörighetsgivande förutbildning) i Programmering 1 för vissa av våra utbildningar. BFU erbjuds bara under våren i samband med ordinarie ansökan. 

Vad är en BFU?

En BFU är en behörighetsgivande förutbildning. Vi erbjuder detta enbart i Programmering 1 och enbart för vissa av våra utbildningar. Om man går en BFU och blir godkänd har man även en garanterad studieplats till den utbildning som BFUn tillhörde. För att få gå en BFU i programmering 1 måste man först söka till det programmet som BFUn tillhör, efter det skickar man även in en ansökan till den BFU kursen som tillhör det programmet. 

Vi släpper ansökan och datum för BFUerna under februari/mars månad.

För att bli behörig till BFUn måste man uppnå behörighet i allt utom Programmering 1.

BFU erbjuds enbart under våren. 

Erbjuder ni behörighetstester?

Vi erbjuder behörighetstest i Programmering 1, språket är i JavaScript och för att få en kallelse till detta prov kontaktar du antagningen via mejl;  antagningen@chasacademy.se .

Mer information får man i kallelse mejlet på yh-antagning.se.

Vilken av Matematik 2a, 2b och 2c behöver jag läsa för att bli behörig i Matematik 2 hos er?

Det spelar ingen roll vilken av Matematik 2a, 2b och 2c du läst, alla dessa ger behörighet i Matematik 2 hos oss.

Hur gör jag om jag går ut gymnasiet juni 2024 och inte hinner komplettera innan sista kompletteringsdagen?

Be din skola skriva ut en studieplan som du skickar in i din ansökan, se även till att skriva antagningsprovet. När du väl tagit studenten skickar du in resterande betyg och vi kan göra en korrekt bedömning. Om du går gymnasiet kan vi förlänga din kompletteringstid i ordinarie ansökan fram till 31 maj. Skickar du in betygen efter kommer du att få ett antagningsbesked vid första reservantagningen vilket är i början av juli.

Kan jag bifoga mina betyg som finns på antagning.se?

Ja, det kan du. För att det ska vara godkänt tar du en skärmdump där både ditt namn, personnummer och betyg syns med i samma bild. Blir du osäker är du välkommen att kontakta oss på antagningen@chasacademy.se

Måste jag göra antagningsprovet?

Ja, för att bli antagen till våra utbildningar behöver du genomföra antagningsprovet. Om du inte genomför det är det väldigt svårt att komma in. Antagningsprov genomförs både vid ordinarie antagning och vid reservantagningen. Kallelse till antagningsprovet skickas ut i samband med att du ansöker till utbildningen.

Är det samma antagningsprov för alla utbildningar?

Nej, det är inte samma antagningsprov för alla utbildningar. För att se vad som gäller just den utbildningen du ansökt till går du till utbildningens sida. 

Finns det några krav på svenska för att bli behörig?

För att läsa våra utbildningar måste du ha goda kunskaper i svenska. Vi motsvarar detta till godkänt betyg i svenska 1/svenska som andraspråk 1 eller motsvarande. Det kan exempelvis vara att du jobbat flera år i Sverige där du pratat svenska dagligen. Då kan du be om ett intyg av din arbetsgivare som intygar dina kunskaper i svenska.

Jag har skickat in en sen ansökan, när kommer jag att få antagningsbesked?

För dig som skickat in en sen ansökan innan den 12 augusti kommer att få ett antagningsbesked mellan 14-16 augusti, alltså under v.33. 

Vanliga frågor och svar om studierna

Vilket språk bedriver ni undervisningen på?

Undervisningen är på svenska men viss kurslitteratur samt programmeringsspråk är på engelska. För att kunna ta del av undervisningen måste man ha goda kunskaper i svenska både i tal, skrift och förståelse.

Behöver jag köpa kurslitteratur inför uppstarten?

Kurslitteratur 

Du behöver inte köpa in någon kurslitteratur inför utbildningsstarten, all kurslitteratur tillhandahåller vi.

Hur gör jag för att få Särskilt pedagogiskt studiestöd?

Om du har en varaktig funktionsnedsättning eller andra utmaningar som kan styrkas med läkarintyg så är du berättigad till särskilt pedagogiskt stöd. Det kan exempelvis vara hörselnedsättning, synnedsättning, dyslexi, ADD, ADHD, autism mm. För att få detta stöd kontaktar du oss din karriär-och studiesamordnare i samband med att du blir antagen till en utbildning. Kontaktuppgifter kommer du då ta del av via vår skolportal. Ni bokar sedan in ett möte för att ta detta vidare. Det är viktigt att kontakta oss gällande detta så fort du blir antagen för att vi ska kunna sätta in nödvändiga stödinsatser i tid. 

Kan jag jobba samtidigt som jag studerar hos er?

Studierna är 100% vilket innebär att man måste lägga ner ca. 40 timmar i veckan på sina studier, det innefattar både föreläsningar, egna studier och gruppuppgifter. Om du sedan vill ta beslut om att jobba på din fritid så är det upp till dig. Vi rekommenderar då att du lägger jobb på kvällar och helger.

Behöver jag en bärbar dator?

Ja, alla våra utbildningar kräver att man har en laptop och det är du som studerande som ansvarar och bekostar denna själv. Under fliken "Förbered dig" på utbildningarnas sida hittar du mer information om vilken dator vi rekomenderar för just din utbildning.

Är era utbildningar CSN-berättigade?

Alla våra utbildningar är kostnadsfria (förutom viss kurslitteratur och dator som man måste bekosta själv) och helt CSN berättigade. Det är ditt ansvar att ansöka om studiemedel hos CSN och det gör du via mina sidor på https://www.csn.se/

Efter att du registrerat dig hos CSN kommer du att få besked om din första utbetalning. Notera att det sker först efter att du blivit antagen och utbildningen har startat.

Har du frågor gällande CSN  är det oftast enklast att kontakta dem direkt eller ta kontakt med din Karriär- och studiesamordnare.

Vart ligger era lokaler?

I Stockholm ligger våra lokaler på Arenavägen 61, våning 9 mitt i Globen shopping. 

För våra extended utbildningar har vi samarbete med Scandic hotel där alla på plats (boiler room) dagarna äger rum i ett förhyrt konferensrum. 

Footer background
Vill du jobba inom världens bästa bransch?

Hem

YH-Program

Om oss

Så ansöker du

Kontakt

Aktuellt

Integritetspolicy

Jobba hos oss

Kontakta oss:

Mail

info@chasacademy.se

Adress

Arenavägen 61

121 77 Johanneshov

FÖLJ OSS

Logo for FacebookLogo for InstagramLogo for Youtube

UPPHOVSRÄTT © 2023 CHAS ACADEMY | ALLA RÄTTIGHETER FÖRBEHÅLLNA | CHAS ACADEMY AV CHAS | ORG.NR: 556817-8155