Ansökan och Antagning på Chas Academy
Vill du veta hur du ansöker till en utbildning, vilka behörigheter som gäller och hur antagningen fungerar? Här finns allt du söker!
STUDERA HOS OSS
Har du vad som krävs?
När du ska ansöka till en YH-utbildning brukar det vara många frågor. När är ansökan, hur fungerar antagningsprovet och när är studiestarten? Du kan vara lugn, för vi har alla svaren på Chas Academy! Här har vi samlat allt du behöver veta från att du har hittat en drömutbildning till att du står första dagen på Chas Academy. När du ska söka till en utbildning så går du igenom en process, som ser lite olika ut på våra olika utbildningar. Läs vidare här så är vi säkra på att detta kommer att vara en smärtfri process och att du på nolltid kommer att sitta i klassrummet din första dag med oss!
Ansökan till din drömutbildning
När du har hittat din utbildning hos oss på Chas så börjar du med att genomföra din ansökan. För att vi ska kunna göra en korrekt bedömning av din ansökan måste du skicka in alla relevanta betyg och intyg i din ansökan. Om du behöver komplettera din ansökan för att bli behörig kommer vi att skicka ett kompletteringsmeddelande via yh-antagning.se, där du skickat in din ansökan. Så se till att hålla dig uppdaterad där. Det kan vara svårt att förstå vilken behörighet som gäller för att bli antagen till just din drömutbildning, men ta det lugnt - vi vägleder dig här nedan.
Steg för steg mot en YH-utbildning
HITTA DIN DRÖMUTBILDNING
Din nya karriär börjar med att hitta just din drömutbildning. Behöver du råd eller hjälp med ditt val så kan du ta en titt på alla våra YH utbildningar, eller så är du välkommen att kontakta oss på antagningen så ska vi hjälpa dig!
Ta reda på när ansökan öppnar och när nästa studiestart är
När du hittat din drömutbildning är det viktigt att ta reda på när ansökan för just den YH-utbildningen öppnar och stänger samt när nästa studiestart är. Det gör du via utbildningens sida. Vi har enbart starter på hösten.
Sätt igång med din ansökan
Förbered dig inför en ansökan genom att titta på vilka behörigheter som krävs för just den utbildningen du är intresserad av. Beställ ut eventuella betyg och intyg i god tid då de flesta skolor och arbetsgivare behöver några veckor på sig för att skicka ut dessa.
BEHÖRIGHETER
Först och främst behöver du ha en grundläggande gymnasieexamen eller motsvarande. Detta är ett grundkrav för yrkeshögskolan. Du behöver även ha grundläggande kunskaper i svenska, då utbildningarna bedrivs på svenska.
För våra utbildningar krävs det även att man har vissa särskilda behörigheter och dessa kan vara Engelska 6, Matematik 2 och Programmering 1. Vad som gäller just den utbildning som du är intresserad av hittar du under behörighetskrav på utbildningens sida.
Om du inte uppfyller de grundläggande behörigheterna så tappa inte hoppet än! Det finns flera sätt att bli behörig till våra utbildningar!
BFU - BEHÖRIGHETSGIVANDE FÖRUTBILDNING
För vissa av våra program erbjuder vi en Förberedande Grundkurs i Programmering 1 (BFU). Denna kurs är avsedd för sökande som uppfyller alla behörighetskrav med undantag för Programmering 1, och är endast tillgänglig för specifika program. Information kring vilka utbildningar som erbjuder BFU finns under utbildningssidorna i info-rutan.
Varje BFU sträcker sig över fyra veckor med två undervisningstillfällen per vecka. Kursen är berättigad till studiestöd från CSN. Observera att du endast kan delta i en BFU kopplad till en specifik utbildning. Varje kurs har 12 tillgängliga platser. Om antalet sökande överstiger detta kommer ett urvalsprov att genomföras för att avgöra vilka som får delta.
För ytterligare information om BFU, vänligen kontakta antagningen på Chas Academy. Kontaktinformation finns tillgänglig längre ned på sidan. Ansökningsperioden för BFU är öppen fram till mitten av april.
REELL KOMPETENS
Om du saknar formella betyg eller meriter för behörighet men sitter på kompetensen i form av ex. många års arbetslivserfarenhet så kan du skicka in en ansökan där du begär en prövning av reell kompetens. Viktiga dokument att skicka in då är CV, personligt brev, arbetsgivarintyg som styrker din arbetslivserfarenhet, betyg och andra relevanta intyg som stärker dina kunskaper. Om du är osäker är det bara att du hör av dig så hjälper vi dig!
BEHÖRIGHETSPROV
Vi erbjuder behörighetsprov i Programmering 1. För att få möjlighet till att ta dessa prov måste du kontakta oss på antagningen eller uppge i din ansökan att du vill ta detta. För dig som söker en utbildning i Stockholm så genomförs provet på plats. Provet är i JavaScript och testar dina teoretiska kunskaper, Syntax och förståelsen av kod.
20% REGELN
Om du inte uppfyller den grundläggande eller särskilda behörigheten finns det möjlighet till undantag från den formella behörigheten. Detta kallas för 20% regeln och innebär att endast 20% av våra studieplatser kan fyllas genom denna regel. Eftersom det är många sökande via denna väg rekommenderar vi starkt att du i första hand strävar efter att uppfylla den formella behörigheten för att öka dina chanser att bli antagen.
Du kan bli behörig enligt 20% regeln om vi bedömer att du har kapacitet att tillgodogöra dig utbildningen trots bristen på formella betyg.
Om du väljer att ansöka enligt 20% regeln är det viktigt att du skickar in de betyg och intyg du redan har, tillsammans med ditt CV. Vi ber dig även att skicka in ett personligt brev där du motiverar varför du är lämplig för utbildningen och varför du tror att du kommer att klara av den, trots bristen på formella betyg.
ANTAGNINGEN
Perfekt, du är på rätt väg! När du har lämnat in din ansökan och har fått till allt med dina behörigheter, så kommer du att få en kallelse till vårt antagningsprov. Antagningsprovet är det mest säkra sättet att skapa dig förutsättningar för att komma in på din utbildning, så kolla in här nedanhur du ska göra för att lyckas med detta!
ANTAGNINGSPROV
Antagningsprovet är avgörande i antagningsprocessen och gör du inte antagningsprovet är det svårt att bli antagen. Så vi rekommenderar starkt att du anmäler dig direkt till antagningsprovet för att öka dina chanser till att komma in på din utbildning. Antagningsprovet kan skilja sig från utbildning till utbildning, så gå in på den utbildning som du är intresserad av för att ta reda på vad som gäller just för dig. Mer information och detaljer kring antagningsprovet kommer att skickas ut i kallelsen som du får i samband med att du skickar in din ansökan på yh-antagning.se.
Antagningsprov görs även för de som söker reservantagningen.
RESERVANTAGNINGEN
När ordinarie antagning stänger den 6 maj så öppnar vi reservantagningen. Reservantagningen pågår under hela sommaren fram till studiestart och man har då möjlighet att komma in på utbildningen om de som under ordinarie antagning tackar nej till sin plats.
ANTAGNINGSBESKED PÅ YH-ANTAGNING
Antagningsbeskedet kommer via yh-antagning.se och du går in via mina sidor för att se beskedet. På yh antagning kan du även se vilken reservplats du fått om du inte kommer med vid första antagningsmeddelandet.
Vad händer nu?
Äntligen är du klar med alla steg och nu väntar du bara på att få svar om du kommit in på din utbildning. En spännande och nervös tid men det finns saker du kan göra redan nu för att förbereda dig inför din kommande resa till världens bästa bransch. På varje utbildningssida har vi samlat lite tips för hur du kan förbereda dig för just din utbildning. Och har du inte hittat rätt utbildning än? Ta då en titt på våra YH utbildningar för att se vilken som passar dig bäst!
Har du några frågor eller funderingar kring din ansökan till Chas Academys utbildningar?
Tveka inte att kontakta oss på antagningen.
E-POST:
antagningen@chasacademy.se
TELEFON:
+46 0103001212
Vanliga frågor om behörighet och antagning
Grundläggande behörighet gäller för alla Chas Academys yrkeshögskoleutbildningar. Grundläggande behörighet får man om man:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning med minst 2250 poäng samt godkända betyg i Engelska 5, Matematik 1 och Svenska 1
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
- Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Detta kallas för Reell kompetens.
Om du har en utländsk gymnasial eller eftergymnasial examen behöver denna vara översatt till svenska eller engelska för att vi ska kunna bedöma den. Vi rekommenderar att dina betygsdokument och ditt examensbetyg skickas in till UHR för bedömning och översättning.
Om du saknar formella gymnasiebetyg kan du ansöka via Reell kompetens eller via 20% regeln. Se ovan för mer info.
För att läsa våra utbildningar måste du ha goda kunskaper i svenska. Vi motsvarar detta till godkänt betyg i svenska 1/svenska som andraspråk 1 eller motsvarande. Det kan exempelvis vara att du jobbat flera år i Sverige där du pratat svenska dagligen. Då kan du be om ett intyg av din arbetsgivare som intygar dina kunskaper i svenska.
Öppet hus på Chas Academy Stockholm 2024
Öppet hus
Välkommen att träffa oss på Chas Academy på öppet hus den 18 april i Stockholm.
Open Boiler Room for a day!
Öppet hus
Har du sökt till en av våra extended utbildningar och är nyfiken på hur det fungerar när man sitter i team på olika orter? Eller är du bara lite nyfiken på vad allt det här med extended innebär? Då ska du kika in detta!!