Ett karriärbyte med Chas Extended Academy
Apputvecklare, är inte det en dröm alla har?
The Icebreaker Experience
En sommardag mellan jobb satt Viktor och pratade med några vänner. “Tänk om man kunde bygga appar, vad skulle ni gjort då?” En fråga som nog har slagit oss alla någon gång. För de flesta av oss stannar drömmen vid en tanke men inte för Viktor, han kunde inte låta sin idé gå till spillo! Sagt blev gjort och Viktor började under sommaren utforska sin apputvecklaridé. Den började med en gymnasiekurs i programmering. Kanske inte den mest avancerade kursen, men det spelade inte så stor roll. Viktor hade tagit sina första steg mot en dröm. Han skulle bli apputvecklare!
Detta är intervjun där Viktor, en 28 årig Piteåbo, visar på hur man kan ta tag i sina drömmar och hitta lösningar på det som vi vanliga ser som problem. Han har med egna medel och idéer hittat en bra balans mellan Chas Extended Academys två koncept The Icebreaker Experience och The Boiler Room Experience. The Boiler Room konceptet ger honom möjlighet till att träffar alla sina klasskompisar på Chas Extended Academy och praktiserar sina nyfunna kunskaper i verkliga case. Alla andra dagar gör The Icebreaker Experience att han studerar på Ohmy, en kommunikationsbyrå i Piteå, som erbjudit en ledig kontorsplats för honom som studerande. Där kan han sitta och studera i direkt anslutning till arbetslivet. Tycker ni Viktors situation låter som en klassisk YH-utbildning som är på flera orter? Låt oss ta ett dyk in i hur Viktor började på Chas Extended Academy.
Viktor är uppvuxen i Småland, men hamnade i Piteå första gången under studietiden till journalist. Med en inriktning inom radio hamnade han senare med sin journalistutbildning resande runt i landet, där mycket av tiden tillbringades i Stockholm. Viktor har jobbat på både Rix FM, SR och Star FM. Men det är inte så glassigt som det låter. Korta kontrakt, ofta mellan jobb och projektanställningar, gör att det var en situation han ville i från. Och läser man mellan raderna, så är inte Stockholm heller en favoritplats för Viktor. Milt uttryckt.
Hur går man egentligen från radiojournalist i Stockholm till att studera till Fullstackutvecklare JavaScript På Chas Extended Academy?
“Vadå? Är inte det en dröm alla har? säger Viktor leendes. Alla har sagt någon gång att “tänk om jag kunde göra en app, då hade jag gjort det där!”. Jag satte orden till verket och satte igång", säger Viktor. För många är det en skrämmande förändring, att gå från ett jobb till att studera igen. För Viktor var det en självklarhet - När det känns rätt i hela kroppen måste man våga?
“Så här i efterhand har programmeringen nog alltid funnits där. Jag kommer ihåg när jag var 12 år och satt och lekte med Excel. Jag förde in månadspengen och listade olika siffror och uträkningar. Jag såg hur datan och variablerna förändras. Men detta är egentligen något jag tänkte på långt senare”.
Viktor har nu läst snart ett år på Fullstack JavaScript programmet på Chas Extended Academy. Och att det blev just Chas Extended var ingen slump - Viktor hade bestämt sig för att det var på Chas Academy han skulle utbilda sig till apputvecklare.
Varför valde du Chas Extended Academy?
“Det som stack ut med Chas Extended Academy var att det inte var en distansutbildning, med Chas Extended Academy skulle man få båda delarna. Eget arbete på hemmaplan i kombination med The Boiler Room Experience kändes helt perfekt. Jag vill ju träffa folk, diskutera saker och utvecklas. Att sitta hemma framför en skärm i två år och mögla tror jag bara skapar en tröskel för ett senare arbetsliv. Att jag skulle välja just utbildningen Javascript visste jag inte när jag ansökte. Det jag visste var att jag ville till Chas och att jag ville utveckla webbappar ”.
Viktor bor i Piteå och tillhör en klass som utgår från Luleå. Detta innebär att han en gång i veckan får åka in till Luleå för hans Boiler Room. Boiler Room Experience är konceptet där Viktor träffar sin klass för att jobba i verklighetstrogna case och testa sina nyfunna kunskaper. Fram tills nyår så satt Viktor utöver The Boiler Room hemma och studerade, men med det nya konceptet “The Icebreaker Experience” sitter nu Viktor på Ohmy, en kommunikationsbyrå i samma bransch som Viktor studerar.
Kan du berätta om The Icebreaker Experience?
“Kort och gott innebär The Ice Breaker Experience att företag i samarbete med Chas Extended Academy öppnar dörren för oss studerande och låter oss sitta på deras kontor för att studera. Vi ska inte göra något för företaget och de ska endast ge oss en plats att studera på. Det är alltså inte någon praktik eller liknande, utan istället för att sitta hemma och studera så får vi studera på ett företag, verksamt i den bransch vi studerar.”
Chas Academy satte igång The Icebreaker Experience i januari i år, där företagen som är anslutna till konceptet finns på den ort där man studerar. För Viktor skulle detta först innebär en pendling till Luleå då han tillhör en Luleå-klass, vilket han ganska snabbt insåg att det kommer bli logistiskt svårt att genomföra. Men är Viktor den som som ser problem och inser att han kommer missa hela Icebreaker Experience konceptet om han vill bo kvar i Piteå? Självklart inte, Viktor har större planer än så. Viktor kollar om det är okej att introducera konceptet på den ort där han bor, dvs Piteå. Bra idé sa Chas Academy, och Viktor ringde till fem företag i branschen.
-“Jag trodde inte att någon skulle vara intresserad av att ha en YH-studerande som tar plats på deras kontor," skrattar Viktor när han berättar, "men det visade sig att två företag var intresserade, och nu sitter jag på Ohmy”.
Viktor har fått koden till Ohmys kontor, så han kan gå och komma som han vill under kontorstid. Han är med och diskuterar saker på lunchen, kanske inte så mycket programmering som han hade önskat, men han finns med i ett sammanhang - som dessutom kan vara bra att finnas i för framtiden.
Vad tror du är den största fördelen med The Icebreaker Experience?
“Vi möts ju ofta i lunchrummet, och då pratas inte så mycket jobb. Ska jag vara helt ärligt så fokuserar vi mycket på våra egna grejer under själva arbetet och snackar allt annat när vi väl umgås. Men de vet ju att jag finns, och jag vet att de finns och om några år efter min utbildning kan detta vara en fantastisk möjlighet. Söker man ett jobb, där du vet vem den ena sökande är och inte har någon aning om den andra - då vet i alla fall jag vem jag hade valt”.
Med Icebreaker Experience konceptet så hittade han flera företag i Piteå som var intresserade av att erbjuda kontorsplats till en studerande, även om det kan vara svårt att se varför ett företag ska ta emot en YH student. Kan det vara så att på samma sätt som Viktor får en känsla över hur det är på en arbetsplats, så får arbetsplatsen en känsla för Viktor som kollega? Oavsett vad så är vi övertygade om att Viktor går en ljust framtid till mötes på sin apputvecklarresa. För tänk om man själv hade kunnat göra webbappar. Vad hade du gjort för app då?
Extended
Aktuellt
2024-05-08 — Okänd