YH-utbildningar
Chas Upskill

YH-utbildningar

Chas Upskill

Ett karriärbyte med Chas Extended Academy

En perfekt balans mellan eget arbete och att utvecklas tillsammans

The Boiler Room Experience

Du är nog inte ensam om att drömma om hur livet hade kunnat bli om du hade gjort andra livsval. Tankar som: Vad hade hänt om jag hade valt den där andra utbildningen istället? Om jag hade struntat i det där extra året med resor och varit lite mer realistisk, och kanske börjat studera efter gymnasiet istället? Och när man försöker drömma sig iväg, så ser man bara problemen framför sig. Det kanske äntligen är dags att utforska min kreativa sida? Men det går ju inte för hur ska vi få ihop ekonomin och livet med barnen.

Vi har träffat Jerry, som är ett levande bevis på att det aldrig är för sent eller svårt att följa sina drömmar. Med en bakgrund som målare, flera år som volontärarbetare i Tanzania, 2 barn och en längtan att lämna byggbranschen, hittade Jerry Chas Extended Academy. Det var egentligen en slump att det blev just Chas Extended Academy, men idag är Jerry glad att det inte blev någon annan YH-utbildning. Balansen mellan eget arbete, att kunna planera den värdefulla tiden med familjen, i kombination med att träffa klassen och utvecklas tillsammans i The Boiler Room Experience - det är oslagbart jämfört med andra upplägg. Men vad är det som gör att Jerry vågade ta steget till en ny karriär, och vad är det som gör att Jerry gillar upplägget med The Boiler Room Experience

Jerry bor i Piteå med sin fru och två barn. Piteå är ett bra ställe för en familj som gillar utomhusaktiviteter, där helgen ofta spenderas kring vandringslederna på de mindre omkringliggande bergen i Piteå. Men den minsta i familjen bjuder fortfarande på ett rejält träningspass för sina föräldrar på de korta vandringarna. Vägen till JavaScript Utvecklare utbildningen på Chas Extended Academy har varit krokig, även om vi kan urskilja en röd tråd genom Jerrys livsbana.

"Innan Chas så jobbade jag som målare, vilket jag läste till under gymnasiet. I botten är jag nog kreativt lagd och tänkte att den kreativiteten kunde mättas som målare, men det skulle visa sig att jag hade fel. Min fru har volontärarbetat i Tanzania under en längre tid och efter att vi hade fått vår dotter ville hon åka tillbaka och volontärarbeta för CCY Tanzania, och jag tyckte att det var en fantastisk idé. Vi blev kvar i Tanzania i 4 år, men när det blev dags för dotterns skolgång insåg vi att det var lättast att flytta hem igen," säger Jerry.

När Jerry kom tillbaka från Tanzania var målerikapitlet avslutat, han var sugen på något annat helt enkelt. Genom svärfar fick han ett jobb, men pluggade samtidigt upp betygen då dessa behövdes om han skulle ge sig själv möjligheten att göra något annat. Jerry visste att han var kreativ och även ganska tekniskt lagd, så letandet efter nya karriärval ledde till programmering. Efter kursen Programmering 1 blev han fast direkt! Att byta byggmiljöer med slit och hårt arbete till att programmera och designa på ett kontor var lockande, men också skrämmande. Han kunde ju ingenting om arbetet, branschen, utbildningar osv. Hur tar man sig vidare härifrån, från dröm till verklighet?

"Jag började söka runt på olika utbildningar, men helt ärligt, jag hade svårt att förstå skillnaden på de olika utbildningarna. Jag visste knappt vad jag sökte när jag skickade in min anmälan," skrattar Jerry. Han kom in som reserv på JavaScript-utbildningen, nervös om han skulle få en plats då han saknade behörigheten för engelskan. Dock kunde Jerry tillgodose sig den kunskapen, med alla år utomlands med sitt volontärarbete. Hela sommaren gick till att logga in och uppdatera antagningen, där det långsamt tickade uppåt på reservlistan tills att Jerry väldigt nära inpå kursstart hade kommit in på utbildningen.

Vad är det du gillar med Chas Extended Academy?
"Det jag gillar mest är balansen mellan eget arbete och hur jag träffar mitt team, den del av klassen som utgår från samma stad, i The Boiler Room Experience. Det är ju en lite speciell livssituation då både jag och min fru studerar, så det får ofta fixas och trixas med kalendern och då är det egna arbetet perfekt. Men du blir inte helt ensam hemma i studierna, utan man träffar teamet en gång i veckan i Boiler Room, så där finns det fysiska mötet. En bra balans helt enkelt."

Vad är Boiler Room Experience för något?
"Boiler Room Experience är ett sätt att träffa teamet där vi arbetar i grupp och löser ett verklighetstroget problem. Det är inte lärarlett, utan de studerande får tillsammans i grupp lösa ett problem. Det sker en gång i veckan och varje utbildning och ort har sitt eget Boiler Room. Chas Academy har ett samarbete med Strawberry Hotel, där våra Boiler Rooms ofta sker i ett konferensrum på ett av dess hotell. Man kan se Boiler Room som en träning i att arbeta med våra nya kunskaper och kompetenser. Mitt Boiler Room består av 4 personer, där vi på länk samarbetar med ett Boiler Room i Sundsvall. Syftet med Boiler Room är att vi ska komma närmre så som man jobbar i verkligheten, där olika kompetenser kopplas in i ett projekt för att skapa kompletta lösningar.

Så hur går ett Boiler Room till?
"Ofta är det olika projekt där vi behöver snabb problemlösning och research. I början var projekten korta och skulle vara klart på dagen och sedan redovisas på måndagen därpå. Nu har vi längre projekt som kan vara i en månad. Alla projekt bygger på kunskaperna vi precis har lärt oss, så det är oftast utmanande och inte helt lätt - men det är kul att få chansen att testa sina kunskaper i verklighetstrogna problem. I början var våra Boiler Rooms bara i Luleå, men i och med att vi var flera som bodde utanför Luleå, så hjälpte Chas Academy oss med att anordna våra Boiler Rooms växelvis mellan Luleå och Piteå, så att inte alla alltid behöver resa. Det är jag väldigt tacksam för att de kunde vara så flexibla och att det gick att lösa!"

Jerry är en engagerad studerande, men läser man mellan raderna så krävs det lite planering för att få ihop livspusslet. Två föräldrar som studerar, där familjen inte bara ska få ihop vardagen, utan också alla aktiviteter och det de gillar att göra tillsammans på fritiden.

"Det blir ju mindre pengar med två som studerar, men ärligt talat så har det gått väldigt bra. Vi har inte så stora utgifter. När man har barn så får man lite extra från CSN, så det fyller ut helt okej. Såklart gör de flesta sitt studerande innan de skaffar barn, men det blev inte så för oss. Men egentligen är det inte pengarna som är problemet, utan tiden. Vi försöker att inte lägga allt för mycket tid på studerandet hemma, så att vi har tid för barnen - men ibland så blir det sena kvällar efter läggning för att få ihop allt."

Jerry och hans familj har lyckas att få ihop livspusslet och de är ett levande exempel på att de problem och svårigheter man föreställer sig när man ser på nya möjligheter i livet, de går alltid att hantera. Jerry löste sina drömmar med att studera på Chas Extended Academy, så att han får möjlighet att planera sin egen tid och med the Boiler Room Experience träffar han fortfarande sin klass där de kan utvecklas tillsammans. En perfekt lösning, helt enkelt.

Aktuellt

Extended

2024-05-02 — Sofia Jönsson

Footer background
Vill du jobba inom världens bästa bransch?

Hem

YH-Program

Om oss

Så ansöker du

Kontakt

Aktuellt

Integritetspolicy

Jobba hos oss

Kontakta oss:

Mail

info@chasacademy.se

Adress

Arenavägen 61

121 77 Johanneshov

FÖLJ OSS

Logo for FacebookLogo for InstagramLogo for Youtube

UPPHOVSRÄTT © 2023 CHAS ACADEMY | ALLA RÄTTIGHETER FÖRBEHÅLLNA | CHAS ACADEMY AV CHAS | ORG.NR: 556817-8155