Tillgänglighet inom digitala tjänster och produkter
Vi är glada över att kunna bjuda in till vår kurs som är en fortbildning i WCAG och tillgänglig design. En smart investering i din egen framtid. Dessutom snart också nödvändig kunskap för dig som arbetar med digitala tjänster och produkter. EU:s tillgänglighetsdirektiv gäller redan idag för offentlig kommunikation. Den nya Lagen om tillgänglighet till produkter och tjänster som är under utformning as we speak kommer bland annat att omfatta e-handel, banker och webbkommunikation generellt inom stora delar av privat sektor
Tillgänglighet inom digitala tjänster och produkter är en diplomkurs inom ramen för yrkeshögskolan som genomförs i samarbete mellan Chas Academy och Axess Lab som är specialiserade på tillgänglighet och inkluderande design. Kursen är öppen – och dessutom kostnadsfri – endast för dig som är yrkesverksam i IT-sektorn.
Oavsett om du vill uppdatera ditt yrkeskunnande inom WCAG och tillgänglig design eller har behov att kunna visa på dokumenterade kunskaper för att säkra upp fler framtida uppdrag kan vi garantera en mycket spännande utbildning med en välkänd och erfaren föreläsare. Och dessutom möjligheter att nätverka och utbyta erfarenheter med 29 branschkolleger.
För dig som: är yrkesverksam som UX- eller interaktionsdesigner, webbutvecklare, projektledare, content/service/tjänstedesigner eller angränsande områden.
Kursdetaljer
I den här kursen kommer du att lära dig att läsa, använda, tolka och testa med hjälp av Web Content Accessibility Guidelines 2.1. Under loppet av 15 veckor lägger den här kursen grunden för vad webbtillgänglighet är till för, och tar sedan en djupgående titt på WCAG 2.1 framgångskriterier, ger praktiska exempel, interaktiva lärandesessioner och engagerande samtal. Du kommer att lära dig hur WCAG gäller inte bara för webbplatser utan även applikationer, vilka riktlinjer och framgångskriterier som kan användas när och hur man testar om dessa grundkrav är uppfyllda. För att förbereda dig på bästa sätt inför framtida arbete kommer vi också att titta på de nya WCAG 2.2-funktionerna och även ta en långsiktig syn på WCAG 3.
Kursen genomförs online med schemalagd tillgång till handledare. Den är upplagd för att du ska kunna gå kursen samtidigt med ditt vanliga heltidsarbete. Vill du studera i snabbare takt och/eller har mindre behov av handledning än vad som är schemalagt? Inga problem – kursmaterialet är tillgängligt för dig som deltagare så att du kan välja din egen studietakt. Kursen kommer att delvis bedrivas på engelska.
Kursinnehåll
- Grunderna inom tillgänglighet och inkluderande design.
- Tillgängliga digitala tjänster och produkter med utgångspunkt från social hållbarhet och rättvisa, internationell och svensk lagstiftning.
- Principer, regler och rekommendationer för tillgänglighet inom digitala tjänster och produkter.
- Inkluderande och exkluderande design i praktiken. Verktyg, principer, arbetssätt och metodik för att analysera webbplatsers tillgänglighet, tillgänglighetsredogörelser och verktyg.
- Hur du driver ett effektivt arbete med kravställning för WCAG och tillgänglighet.
- Dialog med uppdragsgivare och intressenter i och utanför den egna organisationen.
- Koll på framtiden inom digital tillgänglighet.
Kursen avslutas med en inlämningsuppgift. Det är på denna du examineras på.
Ansökan
Ansökan för kursstart öppnar den 18 juni och håller öppen till 11 augusti.
Antalet kursplatser är begränsat till 30. Platserna är reserverade för dig som har yrkeskunnande inom UX och webb.
Då denna kurs är kostnadsfri och är framtagen som en YH-kurs finns det vissa behörighetskrav för att man ska kunna bli antagen till kursen.
För att bli behörig att gå denna kurs behöver man ha:
- Kunskaper i Svenska
- Utbildning på gymnasienivå – har du ej betyg tillgänglig går det alltid att hitta på antagning.se och vidarebefordra det därifrån.
- Yrkeslivserfarenhet – Totalt 6 månaders yrkeserfarenhet på minst halvtid från områden som: programutveckling, content, digital design, och roller som servicedesigners/tjänstedesigners, UX-/interaktionsdesigners, språkkonsulter och andra webbredaktionella konsulter, produktägare, kravställare eller projektledare inom IT-utveckling.
Urvalsgrunder
YRKESLIVSERFARENHET
För att bli behörig till kursen krävs totalt 6 månaders yrkeserfarenhet på minst halvtid, se ovan. Varje månad utöver dessa 6 månader som det är krav på ger 1 urvalspoäng. Tillexempel, om du har 9 månaders yrkesliverfarenhet på minst halvtid får du totalt 3 urvalspoäng.
För mer information kring kursen tveka inte att skicka in en intresseanmälan via formuläret nedan så återkopplar vi till dig!
Möt våra lärare i kursen
Hampus Sethfors & Eric Eggert
Hampus Sethfors
Expert på digital tillgänglighet. Han är ux-designer i grunden, men har nischat sig på inkluderande design sedan 2013. Han driver ett stort Meetup om tillgänglighet (www.t12t.se) och är en av grundarna av Axess Lab (www.axesslab.com).
LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/sethfors/)
Eric Eggert
Webbtillgänglighets- och WCAG-expert. Som webbutvecklare vet han att kodkvalitet och bra designbeslut går hand i hand. Han har arbetat med tillgänglighet i över 15 år och har arbetat med organisationer som W3C och skapat WCAG utbildningsmaterial. Eric började på Axess Lab 2022.
Kika in på Erics hemsida (https://yatil.net) och LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/yatil/)
Vill du veta mer om kursen?
Intresseanmälan
Är du intresserad av att gå kursen eller bara vill göra en intresseanmälan för att bli en av de första att veta när kursstar är? Tveka då inte att skicka in en intresseanmälan här!
Din intresseanmälan har skickats!
Stort tack för ditt meddelande! Vi återkommer så snart som möjligt.