En framtid som systemutvecklare
Utbildningen systemutvecklare ger dig specialiserad kunskap i systemutveckling och C/C++ med fokus på inbyggda system, vilket rustar dig för arbete i denna snabbt växande bransch.
LÄR KÄNNA VÅRA UTBILDNINGAR
Utbilda dig till Systemutvecklare på Chas Academy
Som systemutvecklare blir du en expert på att skapa, utveckla och underhålla mjukvarusystem. Detta spännande arbete omfattar allt från kodning och problemlösning till samarbete med andra utvecklare och intressenter för att uppfylla behoven hos både användare och organisationer. Du lär dig viktiga programmeringsfärdigheter, förstår användarkrav och får insikt i mjukvaruarkitektur.
Utbildningen
I vår systemutvecklare utbildning fokuserar vi på programmeringsspråken C/C++. Medan C är känt för sin effektivitet och är avgörande inom systemprogrammering, erbjuder C++ objektorienterad programmering och andra avancerade funktioner, perfekt för högpresterande applikationer som spel och grafikprogram. Dessa språk är inte bara kraftfulla utan också mångsidiga, vilket öppnar dörrar till en värld av spännande och varierande utvecklingsmöjligheter.
Vill du plugga i Malmö, Linköping, Göteborg, Stockholm eller Skellefteå? Då ska du läsa här!
Den här utbildningen finns tillgänglig på flera orter runt om i Sverige, från Luleå i norr till Malmö i söder. Det innebär att du kan studera en utbildning på plats tillsammans med andra på din hemort, samtidigt som du får en flexibilitet som ger dig de bästa förutsättningarna för en ny karriär inom IT. Du blir en del av ett lokalt team som regelbundet träffas på platser som Scandic-hotell eller hos våra samarbetspartners, samtidigt som du samarbetar digitalt med studerande och lärare från andra delar av landet. Vi kallar detta upplägg för Extended!
Genom flipped classroom-pedagogik tar du del av föreläsningar och litteratur på egen hand, för att sedan delta i workshops och diskussioner tillsammans med lärare och resten av klassen. Den här modellen gör det möjligt för dig att bo kvar på din hemort och samtidigt få en högkvalitativ utbildning samt bygga ett brett nätverk av studiekamrater från hela Sverige.
Så hur går det egentligen till?
Du söker den utbildning som du är intresserad av. Den enda skillnaden är att när du ansöker till en av våra utbildningar som finns på flera studieorter, behöver du först kontrollera om utbildningen erbjuds på din ort och sedan välja den ort du vill studera på.
BEHÖRIGHET
Du är behörig om du uppfyller följande krav:
- Du har kunskaper i Svenska både i tal, skrift och förståelse.
- Du har grundläggande behörighet från gymnasiet eller motsvarande.
- Särskilda krav:
- Minst betyg E i Engelska 6/B, eller motsvarande.
- Minst betyg E i Matematik 2/B, eller motsvarande.
- Minst betyg E i Programmering 1, eller motsvarande.
SAKNAR DU NÅGON BEHÖRIGHET?
Ibland har man inte fått med sig all behörighet från tidigare utbildningar - men det finns fler vägar att gå. Saknar du behörighet i programmering? Då kan du läsa vår behörighetsgivande kurs som kan hjälpa dig! Ta en titt på vår sida Antagning och Behörighet för att veta mer!
ANTAGNINGSPROV
Kallelse till antagningsprovet för dig som söker till utbildningen Systemutvecklare skickas ut automatiskt när du lämnat in din ansökan. Provet är helt digitalt och ser olika ut beroende på vilken utbildning du söker. Om du söker flera utbildningar kan det innebära att du behöver genomföra flera prov. Du kan inte bli underkänd – istället samlar du urvalspoäng, och de med högst poäng blir antagna till utbildningen.
Provet består alltid av två delar, men programmeringsspråken kan variera beroende på utbildning. Du kommer få mer information om vilket prov du ska göra via yh-antagning.se.
Provets upplägg
Del 1 – Genomför en programmeringsuppgift där du bygger något i koden.
Del 2 – Spela in en video där du löser och presenterar en uppgift.
Kursplan
Kursen ger en stabil grund i systemutveckling med fokus på programmering i C. De studerande får kunskap om datatyper, variabler och minneshantering samt grundläggande säkerhetsprinciper. Kursen omfattar även moment som kompilering, länkning och interaktion med operativsystem genom standardbibliotek. Dessutom introduceras versionshantering med Git, dokumentation och agila arbetssätt. Målet är att säkerställa att alla studerande individuellt uppnår en solid kunskapsnivå som förberedelse för kommande kurser.
Omfattning: 30 yrkeshögskolepoäng / 6 veckor
Denna kurs introducerar avancerad programmering i C och grunderna i objektorienterad programmering (OOP) med C++. Studerande lär sig använda pekare och referenser för effektiv minneshantering, implementera filhantering och optimera prestanda. Kursen täcker också säkerhet och teststrategier för att säkerställa robusta program. Efter en inledande inlärningsfas genomför de studerande projekt där de utvecklar och dokumenterar lösningar som använder både C och C++.
Omfattning: 60 yh-poäng/12 veckor
Denna kurs fokuserar på utveckling av systemnära programvara som interagerar med operativsystem. Studerande lär sig flertrådad programmering, resurshantering och användning av systemanrop för att kommunicera med operativsystemets kärna. Kursen behandlar säkerhet, prestandaoptimering och testning av systemnära applikationer. Efter den teoretiska delen utvecklar studerande programvara som fungerar på flera operativsystem, vilket stärker deras förmåga att arbeta med komplexa system.
Omfattning: 60 yh-poäng/ 12 veckor
Denna kurs fokuserar på utveckling av programvara för inbyggda system, med betoning på realtidsoperativsystem (RTOS) och kommunikationsprotokoll som UART, SPI och I²C. Studerande lär sig grunderna i interaktion mellan hårdvara och mjukvara, optimering av energiförbrukning och prestanda samt robusthet i mjukvarudesign. Kursen täcker även säkerhet och testning för att säkerställa tillförlitlighet. Under projektdelen designar och implementerar studerande inbyggda systemlösningar som uppfyller specifika krav.
Omfattning: 60 yh-poäng/ 12 veckor
Kursen fördjupar kunskaperna inom avancerad systemutveckling med fokus på molnbaserade och containeriserade lösningar. Studerande lär sig att implementera CI/CD-pipelines, containerisera applikationer med Docker och arbeta med mikrotjänstarkitekturer för att bygga skalbara system. Kursen behandlar prestandaoptimering, säkerhet och övervakning av system samt teknisk dokumentation. Efter en intensiv inlärningsfas genomför studerande projekt där de utvecklar och driftsätter avancerade systemapplikationer som uppfyller branschens krav.
Omfattning: 60 yh-poäng/ 12 veckor
LIA (Lärande i arbete) är en praktisk kurs där studerande arbetar i verkliga arbetsmiljöer för att tillämpa sina kunskaper och färdigheter inom systemutveckling med fokus på C och C++. Under kursen deltar de studerande i skarpa projekt som inkluderar systemintegration, säkerhet, prestandaoptimering och utveckling av robusta lösningar. Arbetet omfattar användning av externa API:er, databaser, mikrotjänster och CI/CD-pipelines för att möta höga krav på tillgänglighet och säkerhet. Kursen stärker förståelsen för yrkesrollen och möjliggör utveckling av praktiska färdigheter i en verklig arbetsmiljö.
Omfattning: 120 yrkeshögskolepoäng / 24 veckor
Denna kurs är utbildningens slutpunkt och innebär ett självständigt examensarbete inom systemutveckling med inbyggda system. Fokus ligger på att planera, genomföra och leverera ett fullständigt projekt baserat på yrkesrollen. Examensarbetet kombinerar teknisk utveckling, problemlösning och informationsinhämtning, ofta i samarbete med externa företag eller organisationer. Kursen erbjuder möjlighet att praktiskt tillämpa utbildningens innehåll och samtidigt utforska nya teknologier och metoder för att leverera lösningar med hög kvalitet.
Omfattning: 40 yh-poäng/ 8 veckor
VAD BEHÖVER JAG INFÖR KURSSTARTEN?
Förbered dig
Många av våra nya studerande undrar vad de behöver inför kursstarten i september. En del har kanske inte studerat på flera år och kan känna sig osäkra på hur de bäst förbereder sig. Du kan vara lugn, här kommer våra två rekomendationer till dig som fått ett positivt antagningsbesed!
-
Repetera din programmeringskunskaper
Det första du kommer att göra när du börjar vår Systemutvecklar-utbildning är att programmering i programmeringsspråken C och C++. Om du vill ligga steget före, är det en bra idé att plugga på lite om dessa språk innan kursstart. -
Se till att du har en fungerande dator
Vi rekommenderar att du har en PC och inte en Mac, Har man en Mac dator måste man på eget bevåg ladda ner windows verktyg som behövs. Under utbildningen kommer det inte att finnas något krav på att köpa kurslitteratur; det enda du behöver är en laptop!
Vi ser fram emot att välkomna dig till Chas Academy och hjälpa dig att ta dina första steg mot en framgångsrik karriär inom IT.
Vanliga frågor om Systemutvecklare
En systemutvecklare arbetar med att designa, utveckla, testa och underhålla olika typer av mjukvarusystem. De kan fokusera på att skapa nya applikationer eller förbättra befintliga system. Deras arbete involverar ofta att skriva kod, lösa tekniska problem, och samarbeta med andra utvecklare och stakeholders för att uppfylla användarnas och organisationens behov. Systemutvecklare måste vara skickliga i programmering, förstå användarkrav och ha kunskap om mjukvaruarkitektur och designmönster.
Ingångslönen är i snitt mellan 30 - 35 000 kr, men beror så klart på arbetsort, dina tidigare erfarenheter och andra delar. Men oavsett vad vet vi att systemutvecklare är ett eftertraktat yrke med hög löneutveckling - så det blir ofta en fin investering att läsa en utbildning med Chas Academy.
Alla våra utbildningar är framtagna av och för branschen. Som yrkeshögskola får vi enbart bedriva utbildningar där det finns en efterfrågan och jobb, något som vi undersöker när vi tar fram våra utbildningar.