Fullstack JavaScript i Göteborg
Steget in i tech – så hamnade Benjamin på Chas Academy i Göteborg
Kod, kunskap och karriärbyte – Benjamin satsar på tech
Startskottet för den nya riktningen
Efter flera år som säljare inom solcellsbranschen – och en tid i soliga Spanien – kände Benjamin att det var dags för något nytt. Med ett växande intresse för teknik och en grundkurs i Python som startskott, tog han steget in i programmeringens värld. Idag pluggar han Fullstack JavaScript på Chas Academy i Göteborg och stortrivs med utmaningarna, projekten och gemenskapen. Nedan berättar han om sin resa, vad som överraskat honom mest, och varför han ser fram emot en framtid med både kod – och kanske ännu en flytt utomlands.
Kan du dela med dig av din bakgrund och hur du kom fram till beslutet att söka till Chas Academy? Vad var det som väckte ditt intresse för just programmering?
Innan jag sökte till Chas Academy arbetade jag som säljare inom solcellsbranschen, där jag jobbade i fyra år. Mitt arbete innebar att prata med kunder som redan var intresserade av solceller och erbjuda dem en lösning. Under två av dessa år bodde och arbetade jag i Spanien på företagets kontor som var inriktat på den svenska marknaden.
Jag hade aldrig pluggat vidare efter gymnasiet utan gick direkt ut i arbetslivet. Däremot gick jag en grundkurs i Python innan jag bestämde mig för att satsa på programmering.
Under en period kände jag mig osäker på vad jag ville göra. Jag insåg att försäljning inte var rätt för mig längre och började fundera på andra alternativ. Det var faktiskt en kollega på solcellsföretaget som väckte mitt intresse för IT. Han brukade prata om olika tekniska problem han stötte på i jobbet, och jag märkte att jag drogs till det.
Det var så jag fick upp ögonen för programmering. Jag tror att logiskt tänkande och nyfikenhet är viktiga egenskaper för att komma in i programmeringsvärlden, och det är något jag alltid haft med mig.
Varför Fullstack JavaScript?
JavaScript är ett av de största och mest använda programmeringsspråken, så det kändes som ett naturligt val för mig. Kollegan på mitt tidigare jobb sa att själva språket inte är det viktigaste, utan att det är bra att ha en bred kunskap och kunna flera språk. Men jag gillade tanken på att arbeta både med frontend och backend, och Fullstack JavaScript kändes som en bra väg in i programmeringsvärlden.
Hur känns det några månader in i utbildningen?
Det känns bra hittills! Det är faktiskt mindre komplicerat än jag trodde att det skulle vara. Tempot är högt, vilket kan vara en utmaning, särskilt eftersom jag är ny inom området. Sedan tror jag även att de med mer erfarenhet upplever att de kan fördjupa sig ännu mer och jobba på en högre nivå för att utvecklas vidare.
Är det något som har förvånat dig sedan du började studera?
Jag visste att det fanns en stor efterfrågan på utvecklare, men jag har också insett att branschen värderar erfarenhet högt. Förhoppningsvis ger LIA-perioden en bra ingång.
En annan sak som förvånade mig var hur utmanande det är att verkligen greppa vissa koncept. Jag trodde det skulle vara enklare, men det har varit en ögonöppnare att man verkligen måste kämpa för att förstå och sätta sig in i allt.
Slutligen så arbetar vi i Boiler Rooms, vilket påminner mycket om de projektbaserade arbetssätten som används i arbetslivet. Det känns som en bra förberedelse inför framtiden! Dessutom har vi varit på studiebesök där vi fått se hur företag arbetar, möta teamen och ställa frågor – något som varit givande.
Du studerar ju här i Göteborg, hur funkar det? Kan du berätta vad Extended och Boiler Room innebär?
Jag sökte först utbildningen i Stockholm, men det blev till slut Göteborg – dels av privata skäl, men också för att jag kom in på utbildningen här.
Chas Academy Extended innebär att utbildningen kan läsas på flera olika studieorter. Just nu är vi fem Javascript-studerande i Göteborg i år 1, medan resten av klassen är utspridd på andra orter på samma sätt. Vi arbetar också med Flipped Classroom-pedagogik, vilket innebär att vi förbereder oss inför lektioner på egen hand och sedan bygger vidare på kunskapen i grupp.
På fredagar har vi Boiler Room, där alla Javascript-studerande i Göteborg samlas. Vi träffas alltid kl. 08:30 på ett hotell som är en samarbetspartner till skolan. Under Boiler Room går vi igenom en uppgift som vi fått tidigare i veckan, löser den tillsammans och presenterar den sedan på måndagen efter helgen.
Något intressant projekt som du vill dela med dig av?
Ja! Ett av våra projekt är en reseplanerare, som fungerar ungefär som en to-do app, fast anpassad för planerade resor. Där kan man skapa och organisera resmål i en lista för att hålla koll på framtida resor.
Ett annat projekt vi har gjort i grupp är en nyhetssida, där vi använde nyhets-API:er för att hämta aktuella nyheter. Fokuset var datahämtning och att visa upp datan på ett snyggt sätt.
Jag har också ett eget projekt som heter Film Samlaren – en film- och seriesamling likt IMDb. (spana in projektet nedan)
Har du några studievanor eller knep för att studera effektivt?
Jag brukar börja direkt och försöker alltid förbereda mig innan jag tar tag i en uppgift. Eftersom vi har lektioner på förmiddagen, ser jag till att komma igång så tidigt som möjligt. Det hjälper mig att upptäcka eventuella misstag i tid och undvika sena nätter med stress.
Ett bra knep är att ta stöd av AI. Det kan hjälpa till att bryta ner svar och göra informationen mer lättförståelig. Men det är viktigt att använda det som ett hjälpmedel – inte bara som ett facit.
Jag tycker också att repetition alltid fungerar bra. Samtidigt är det mycket att ta in hela tiden, så det gäller att hitta en balans.
Vad har du för mål efter utbildningen?
Jag har försökt komma i kontakt med företag genom meetups med branschen som vi anordnar. Mitt mål är att få en LIA-plats där jag trivs och kan utvecklas. Om arbetsplatsen känns bra, skulle jag gärna stanna kvar efter praktiken. Annars vill jag hitta ett jobb där jag både är nöjd och har möjlighet att fortsätta utvecklas – för jag vet att jag kommer behöva utvecklas kontinuerligt i branschen.
På längre sikt, efter 3–5 år, vill jag ha fler valmöjligheter och känna mig trygg på arbetsmarknaden. Erfarenhet är viktigt, och jag vill inte behöva oroa mig över att stå still i min karriär.
Jag är också intresserad av att jobba utomlands. Jag har en familjemedlem i USA som har berättat en del om arbetsmarknaden där och gett mig tips, vilket känns väldigt spännande. Jag har även bott utomlands tidigare, i Spanien, och vet att det kan vara en stor personlig utveckling. Att byta miljö gör att man lär känna sig själv bättre och inte fastnar i en trygghetszon.
Finns det någon särskild bransch eller arbetsplats du siktar på?
Eftersom det här är nytt för mig är jag fortfarande lite osäker. Större företag har ofta fler erfarna kollegor som kan erbjuda mentorskap, vilket jag värdesätter. Samtidigt kan mindre företag ge fler möjligheter att utvecklas snabbt och ta mer ansvar.
Jag tror att jag föredrar att växa inom ett företag där jag också kan få stöd och vägledning från någon mer erfaren, sedan har jag lätt för att ställa frågor och vill gärna ha någon kunnig vid min sida som jag kan lära mig av.
Benjamin delar med sig av
5 skills att ha med sig när man kliver in i kodvärlden
- Våga testa nya saker – Teknikbranschen kan kännas stor och utmanande, men den som vågar kasta sig in i det okända och testa nya saker har mycket att vinna.
- Disciplinerad – Att studera inom IT kräver självständighet och struktur, särskilt med Flipped Classroom-pedagogiken, där mycket ansvar ligger på en själv.
- Nyfiken – Att vara öppen för att lära sig nya saker och utforska olika lösningar är avgörande, eftersom tekniken ständigt förändras.
- Självsäker i sin kompetens – Det är viktigt att lita på sin egen förmåga och våga ta sig an utmaningar, även när något känns svårt i början.
- Samarbetsvillig– Samarbete är en stor del av branschen, så att kunna kommunicera sina idéer och lösa problem tillsammans med andra är en stor fördel.
GÖTEBORG
Studerande
Fullstack
2025-04-17 — Minea Osmancevic