YH-utbildningar
Chas Upskill

YH-utbildningar

Chas Upskill

Skapa nya möjligheter inom IT med din gamla karriär.

Hur Jessika och Björn förvandlade sina tidigare yrkeserfarenheter till framgång i IT-branschen.

Ta med dig din gamla karriär och skapa nya möjligheter inom IT-branschen.

Något många som söker till oss undrar över är, kan jag verkligen gå denna utbildning trots att jag bara jobbat med det här innan? Kan jag verkligen ta med mig mina erfarenheter från mitt tidigare yrke in i den nya karriären och in i studierna? Och det självklara svaret är ja, såklart! Sanningen är att de flesta som börjar studera hos oss har en helt annan bakgrund inom något helt annat yrke än inom IT. 

Vi har träffat Jessika och Björn, två studerande på det sista året av vår UX/UI-designer och frontend utbildning, som verkligen är pionjärer inom att integrera sina tidigare yrkeserfarenheter i sin nya karriär. De genomför just nu sin LIA (Lärande i Arbete) på Montrima, en praktikplats som har gett dem möjligheten att göra just detta.

Montrimas kontor ligger mitt i city, och vi fick ett varmt välkomnande när vi besökte dem för att diskutera hur tidigare arbetslivserfarenheter kan vara till nytta i en ny karriär. För att ge er en bättre bild av företaget tog vi tillfället i akt att samtala med Anders Henriques, grundare av Montrima.

Montrima är ett IT-företag som underlättar samarbetet mellan IT och verksamheten. Genom ett egenutvecklat IT-verktyg, implementering och analys hjälper de sina kunder att förstå IT-samband och kostnadsdrivare. Montrimas team utvecklar teknik som möter marknadens behov och gör verklig skillnad, med särskilt fokus på e-hälsa.

Sedan sommaren 2023 har Montrima utvecklat ett IT-verktyg för att detaljerat visa företags och organisationers systemlandskap, vilket förbättrar kommunikationen mellan IT och operativ verksamhet. De arbetar även med IT-utveckling för kunder, från grundläggande system till avancerade appar, med expertis inom e-hälsa.

Med ökad digital tillgänglighet arbetar Montrima för att deras lösningar ska hålla hög kvalitet. Deras fokus på IT-effektivitet och e-hälsa bidrar positivt till både samhälle och näringsliv.

På Montrima har Jessika och Björn hittat sin nya kreativa hemvist. Deras båda karriärresor från traditionella yrken till nya roller inom UX/UI-design och frontendutveckling visar på Montrimas engagemang för både företagets utveckling men även för den personliga utvecklingen vi alla behöver i våra karriärer, speciellt när man är helt ny i en bransch.

Jessika, som tidigare arbetade som sjuksköterska, insåg att trots hennes engagemang i yrket, saknade hon ett kreativt utlopp för sina färdigheter. "Jag ville ursprungligen bli djursjuksköterska, vilket kombinerade min kärlek till djur och vård, men när möjligheten togs bort och jag fick arbeta med enbart människor, kände jag att det inte var rätt för mig," förklarar hon. Ett slumpmässigt möte med en gammal vän som arbetade med UX väckte hennes intresse för design och teknik. Detta ledde till ett karriärbyte där hon nu studerar för att bli UX/UI-designer med kunskaper inom frontend. Jessicas förmåga att förstå mänskliga behov och beteenden från hennes tid i vården ger henne en fördel i utformningen av intuitiva och användarvänliga digitala lösningar.

Björn, med en rik bakgrund inom konst och industridesign, har alltid varit driven av en passion för form och funktion. Efter att ha studerat på konstskolor och arbetat med allt från fotografering till konsultarbete inom informationshantering, fann han sitt kall inom produktutveckling. "Jag har arbetat med digitalisering och informationsflöden, vilket har lärt mig att effektivisera processer – något som är direkt tillämpligt på mitt arbete med e-hälsa på Montrima," delar Björn. Hans erfarenhet som industridesigner och hans arbete med inredningsarkitektur och medicintekniska produkter, där han även var produktägare för en innovativ ultraljudsutrustning, har gjort honom skicklig i att utveckla produkter som är både funktionella och estetiskt tilltalande.

Både Jessika och Björn understryker vikten av att följa sin passion och använda sina tidigare erfarenheter för att berika sina nya roller. Deras beslut att byta karriär speglar en djupare önskan att arbeta med något som de verkligen brinner för. "Man måste våga följa det man tycker är kul och översätta det till ett yrke," säger Jessika. 

Genom att integrera sina omfattande erfarenheter i sina nya roller på Montrima, visar Jessika och Björn hur man kan omskapa sin karriär och samtidigt bidra till innovation och förbättring inom teknik och design.

Samarbeten

LIA

Aktuellt

2024-05-30 — Sofia Jönsson

Footer background
Vill du jobba inom världens bästa bransch?

Hem

YH-Program

Om oss

Så ansöker du

Kontakt

Aktuellt

Integritetspolicy

Jobba hos oss

Kontakta oss:

Mail

info@chasacademy.se

Adress

Arenavägen 61

121 77 Johanneshov

FÖLJ OSS

Logo for FacebookLogo for InstagramLogo for Youtube

UPPHOVSRÄTT © 2023 CHAS ACADEMY | ALLA RÄTTIGHETER FÖRBEHÅLLNA | CHAS ACADEMY AV CHAS | ORG.NR: 556817-8155