YH-utbildningar
Chas Upskill

YH-utbildningar

Chas Upskill

SUCCESS STORY FEAT. LUDVIG FLYCKT

Ludvig Flyckt har gjort en imponerande karriärresa från kock till fullstackutvecklare på Chas Academy

"Gör det svårare än det behöver va, men inte för svårt-MVP"

Karriärresa: Från kock till fullstackutvecklare

Att bli fullstackutvecklare på 2 år efter 16 år som kock är ett inspirerande exempel på att det är fullt möjligt att byta karriär, oavsett vilken bakgrund man har.

Genom rätt inställning och engagemang har Ludvig format sin egen framtid och nu, med en återblick på sin tid som studerande, delar han med sig av sina insikter. Han ger även värdefulla tips till nuvarande studerande, för att hjälpa dem på deras egna resa och hoppas kunna bidra till deras utveckling inom IT-världen.

Vi har intervjuat vår alumn Ludvig Flyckt som delar med sig hur han mixat sina erfarenheter från köket med sin nya passion för IT.  

Vad fick dig att vilja byta karriär, och varför valde du just Fullstack Webbutvecklare (nuvarande Fullstack Open Source) på Chas Academy för att ta steget mot ditt nya yrkesval?

Efter att ha arbetat som kock i 16 år kände jag att det var dags för ett karriärbyte för att få en mer flexibel vardag och därmed kunna vara mer med familjen. Att jag valde Chas berodde på att fullstackutbildningen fanns i Stockholm, och det som verkligen lockade mig var att den var så bred. Det gjorde att jag fick lära mig allt från grunden och hela vägen till slutet, vilket gav mig möjlighet att bygga en hel produkt själv. Programmering är kreativt och precis som med matlagning finns det oftast inte ett rätt sätt att göra någonting på utan man kan göra det på massa olika sätt, vilket var en av motivationsfaktorerna för mig. 

Hur skulle du beskriva din tid som studerande  på Chas Academy, och vilka aspekter av utbildningen upplevde du som mest värdefulla?

Det som var mest värdefullt för mig var två saker. För det första hade vi en otroligt duktig lärare som gjorde inlärningen både lätt och rolig. För det andra var vår LIA-period på hela fem månader verkligen betydelsefull. Många andra utbildningar har LIA-perioden uppdelad eller utspridd, men här fick vi en sammanhängande period. Det gjorde att vi verkligen kunde fördjupa oss i det vi lärde oss och se hur allt fungerar i praktiken när vi väl går ut i arbetslivet.

Hur gick det med LIA-sökandet, och hur var din LIA-upplevelse?

Jag sökte praktikplatser på många olika företag och skickade meddelanden där jag frågade efter lediga platser och bifogade mitt CV. För att sticka ut försökte jag tänka utanför boxen, istället för skicka in en portfolio skapade jag ett test för arbetsgivarna och en interaktiv webbsida helt i 3D, där jag använde de kunskaper jag fått under utbildningen. Jag vet inte om det var detta som hjälpte mig att få praktikplatsen, men mina kontakter spelade också en stor roll. Jag var lite sent ute med att utnyttja dem, så jag rekommenderar verkligen att man börjar i god tid – det kan göra stor skillnad!

Under min LIA var det ibland supernervöst, och det hände att känslan av imposter syndrome kickade in. Det är ju  allmänt känt inom programmering,  att man i ena stunden tänker “ jag kan göra allt”, och sedan är det något litet fel och så tänker man istället “ jag kan inte någonting” och får panik. Men allmänt kände jag mig rustad och kompetent inför LIA:an och det tror jag även att de på min LIA:plats kände, i och med att jag fick jättemycket eget ansvar. 

Vart gjorde du din LIA och var det något extra kul med din LIA-plats som du kan dela med dig?

Jag hamnade på Thatsup, och min tid där var fantastisk. Det bästa var att jag fick arbeta med riktiga projekt från dag ett, istället för att göra testprojekt. Jag fick exempelvis en beställning på en ny funktion som jag skulle implementera, och när den var klar låg den LIVE på deras webbplats. Det var både jättekul och nervöst, eftersom jag var rädd för att göra fel och att de skulle känna att jag inte kunde något. Jag fick mycket eget ansvar, samtidigt som jag också fick stöd och hjälp från mina kollegor när jag behövde det.

Det som var extra speciellt var att Thatsup är en krog och restaurangguide vilket innebar  att de använde mycket restaurangspråk och hade ett dokument med facktermer så att alla skulle ha koll, och eftersom jag själv är  från den världen fick jag också bidra med några termer som möjligen saknades eller var överflödiga.

Idag är du tillbaka som utbildare på Chas Academy, berätta om hur det känns att stå på andra sidan av klassrummet än vad du är van vid?

Resan tillbaka till Chas Academy började innan jag tog examen. Under ett samtal med vår lärare Sebastian nämnde han att han behövde hjälp, och jag svarade: “Tjena, jag kan gärna hjälpa till!” Nu assisterar jag med handledningar inom utbildningen, snarare än att hålla föreläsningar. Det är nervöst att undervisa, men jag använder mina tidigare arbetslivserfarenheter och tillämpar dem inom programmering. När studerande ställer frågor blir det som ett quiz för mig själv. Det känns bra att få lära ut och ge tillbaka – cirkeln är sluten.

Vilka tips skulle du ge till nuvarande eller blivande studerande på Chas Academy?

Tip No.  1
Läs alltid dokumentationen! Ofta glömmer man att göra det. Man kanske ska skapa en funktion och känner sig osäker, vilket leder till att man börjar googla. Men det finns oftast detaljerad dokumentation som beskriver exakt hur man ska göra, med alla steg och tekniker. Istället för att läsa dokumentationen tenderar många att söka på YouTube eller Stack Overflow, vilket kan vara tidsineffektivt. Att läsa dokumentationen kan spara mycket tid.

Tip No.  2
Gör det svårare än det behöver vara, men inte för svårt, MVP- minimal viable product.  Jag lärde mig enormt mycket på detta sätt. Jag fullföljde en uppgift och gjorde den sedan igen, men antingen på ett annat sätt eller mycket svårare än det behöver vara, just  för att lära mig. Ett konkret exempel var när LIA:perioden skulle presenteras i form av en Powerpoint, men jag valde att bygga en webbplats som presentation. Jag hade en enkel PDF som backup ifall hemsidan skulle krångla, men genom att bygga en presentation på webben så lärde jag mig mer av det. Detta tankesätt hade jag i alla mina andra projekt jag gjorde, okej jag gör klart det så att jag kan lämna in det, men hur kan jag göra det svårare?

Genom att kombinera sin långa erfarenhet som kock med sin nyfunna passion för programmering har Ludvig Flyckt visat att det är fullt möjligt att byta bana. Hans resa är ett bevis på att med rätt inställning och verktyg kan man inte bara omforma sin egen framtid, utan även bidra till andras utveckling och lärande. Glöm inte att kika på Ludvigs video nedan, den vill ni inte missa :)

Aktuellt

Samarbeten

LIA

Fullstack

2024-10-17 — Minea Osmancevic

Footer background
Vill du jobba inom världens bästa bransch?

Hem

YH-Program

Om oss

Så ansöker du

Kontakt

Aktuellt

Integritetspolicy

Jobba hos oss

Kontakta oss:

Mail

info@chasacademy.se

Adress

Arenavägen 61

121 77 Johanneshov

FÖLJ OSS

Logo for FacebookLogo for InstagramLogo for Youtube

UPPHOVSRÄTT © 2023 CHAS ACADEMY | ALLA RÄTTIGHETER FÖRBEHÅLLNA | CHAS ACADEMY AV CHAS | ORG.NR: 556817-8155