Chas Talk Eftersnack med Richard Furberg
Att växa som junior inom techbranschen
Saker jag önskar att någon berättat för mig i början av min karriär
Chas Talk med Richard Furberg
I den senaste Chas Talk fick vi möjligheten att inspireras av Richard Furberg, en driven fullstackutvecklare och erfaren ledare. Med en bakgrund i produktutveckling på SeenThis och erfarenhet från Dagens Nyheter, delade Richard med sig av ovärderliga insikter för att framgångsrikt navigera de första åren av karriären. Genom att betona värdet av en kreativ företagskultur och självledarskap, uppmuntrar han nya talanger att våga ställa frågor, omfamna lärande genom misstag och nyttja en personlig backlog för att hålla fokus och prioritera rätt. Richard är inte bara en inspiration på jobbet – han engagerar sig även i projekt som förbättrar webbtillgänglighet och skolmiljöer, och sitter dessutom med i ledningsgruppen för vår utbildning Frontendutvecklare för mobil och webb.
Du har lång erfarenhet av både utveckling och ledarskap. Om du ser tillbaka på din karriär, finns det något specifikt råd du önskar att någon hade gett dig i början?
Fråga, fråga, fråga!
Jag har spenderat orimligt mycket tid på att försöka lista ut saker själv. Självklart har det sina fördelar att öva sig i problemlösning på egen hand. Men det finns också ett stort värde i att kunna ta sig framåt snabbare. Om du befinner dig i en miljö med seniora experter inom ditt område, är det utan tvekan det bästa sättet att lära sig. Att sitta ner med en person som är specialist inom ett område och få förklarat hur man löser en utmaning av någon som gjort det förr, slår allt annat!
Du nämnde även "impostor syndrome" och vikten av att be om stöd, som en mentor eller handledare, när man är ny. Hur tycker du att man bäst hittar en mentor på sin arbetsplats?
Till skillnad från många andra frågor finns här ett ganska tydligt svar: vänd dig till din chef. I min värld är en chefs främsta ansvar att stötta med utbildning, utveckling och mentorskap. Om chefen av någon anledning inte kan ge det direkt, är det viktigt att de hjälper dig hitta rätt mentor – inom teamet, avdelningen eller någon annanstans i organisationen.
Det är också bra att komma ihåg att mentorskap kan sökas utanför den egna arbetsplatsen. Utforska gärna kontakter på andra bolag inom samma bransch. Jag har själv agerat mentor för personer på andra företag, och det fungerar utmärkt – och i vissa fall är det till och med bra att ha någon med ett utifrånperspektiv.
För den som vill läsa mer om Imposter Syndrome har Richard tidigare skrivit om det här: https://medium.com/bonniernewstech/ett-av-de-finaste-tillf%C3%A4llena-i-mitt-arbetsliv-eb4c0984539a
Under rekryteringsfasen tipsar du våra studeranden att inte enbart fokusera på lön och förmåner. Vad bör en kandidat istället ha i åtanke, och hur visar man sitt värde för en potentiell arbetsgivare?
Ja precis, men först och främst vill jag understryka att det är viktigt att du ser till att få den ersättning du är värd. Gå inte in i något där du känner att du blir överkörd.
Med det sagt är det också oerhört värdefullt att få in en fot på arbetsmarknaden. Jag har haft intervjuer med nyutexaminerade eller väldigt juniora personer som har tackat nej eftersom de förväntade sig en högre ersättning, trots att erbjudandet låg i linje med branschstandard.
För mig är det mycket viktigare att hitta ett ställe där du tror på produkten och känner att det finns en kultur som resonerar med dig. Att förhandla lön och förmåner är oändligt mycket enklare än att förhandla kultur och arbetsmiljö.
Självledarskap är något du betonar – att ha en backlog och prioritera är centralt. Kan du dela med dig av dina bästa metoder för att hantera självledarskap och effektivt organisera sitt arbete?
Jag fick ett riktigt bra tips av en kollega på Dagens Nyheter för massa år sedan (Tack Jouni). Jag har säkert gjort min egen tolkning av grundidén, men här är min metod: skapa en personlig backlog och en dags-sprint. Backloggen är där du lägger allt som behöver göras, stort som smått. Sprinten innehåller dagens prioriterade uppgifter – max fem stycken.
I min sprint just nu står det följande:
- Gå igenom mejlen från [kollega], sammanfatta och lägg som punkter till nästa planeringsmöte
- Svara på intervjufrågorna från Chas
- Boka en workshop med teamet om två veckor
- Gå igenom kandidater för roll X
- Diskutera X med X
Jag vet av erfarenhet att det här är ungefär det jag hinner med förutom möten och annat som förväntas av mig. Så nu om någon kommer med något som är väldigt viktigt så måste jag prioritera bort något av de andra punkterna. För mig blir det väldigt tydligt när man tvingas stryka något ur en lista, och har du enbart jätteviktiga saker i listan så ber du om hjälp att prioritera av din chef.
Låter 5 saker lite tunt? Tro mig, har du slut på saker runt lunch så finns det förmodligen fler att plocka från backloggen.
Till sist, vad är ditt råd till juniora utvecklare som just kommit in i branschen? Vilka grundläggande färdigheter och inställningar tror du är viktigast för att lyckas på lång sikt?
Oavsett om du är ung eller ny bland utvecklare så vinner du enormt på att vara nyfiken. Med det menar jag främst att våga sig utanför sin comfort zone. Testa back-end om du är front-end och vice versa. Knacka på hos marketing och be att få sitta med hos dom. Ta en praktik hos commercial för att få en bild av kunderna. Allt som kan fördjupa kunskapen om den produkt eller tjänst du sitter med är guld värt i början när du ska komma in på en arbetsplats. Haka inte upp dig på om du får göra repetitiva och tråkiga uppgifter, utan visa ditt värde genom att automatisera dem istället.
Till sist, om det är något konkret tips jag tror är mest värdefullt för dig som är ny på en utvecklingsavdelning, så är det att efter en tid kunna visa självständighet. Det kanske låter motsägelsefullt med tanke på att jag nyss betonade vikten av att inte sitta ensam och att ”fråga, fråga, fråga.” Men självständighet betyder inte att lösa allt på egen hand. Det innebär att jag som chef kan ge dig en uppgift med förtroendet att du löser det du kan, frågar kollegor när du behöver stöd, och flaggar i tid om du har för mycket på bordet.
Vilka är våra go-to learnings från Richard?
En lång karriär inom utveckling och ledarskap bjuder på värdefulla lärdomar. Att våga fråga och ta hjälp från seniora kollegor kan påskynda lärandet. Mentorskap, både från chefer och externa kontakter, är avgörande.
Vid första anställningen är det viktigt att hitta en arbetsplats med rätt kultur och utvecklingsmöjligheter – lönen är viktig, men det handlar om mer än så. Självledarskap är centralt: en personlig backlog och dagliga prioriteringar hjälper till att hålla fokus. Var nyfiken, gå utanför din komfortzon och visa självständighet genom att ta ansvar för dina uppgifter och våga fråga om hjälp när det behövs.
Chas Talks
Aktuellt
2024-10-31 — Minea Osmancevic