YH-utbildningar
Chas Upskill

YH-utbildningar

Chas Upskill

Chas Talk med Lotta Saxe

Bygg Din Framtid med Fem Nyckelstrategier

Chas Talk med Lotta Saxe

I vår senaste Chas Talk fick vi privilegiet att utforska karriärresan och de insikter som Lotta Saxe, byråchef på Knack Konsulter & Rekrytering, har samlat på sig genom över två decennier inom kommunikation och digital marknadsföring. Med en bakgrund som sträcker sig från historia och arkeologi till framträdande roller inom marknadsföring, delar Lotta med sig av sin unika väg till framgång. Vi passade på att intervjua Lotta för att få ut all den kunskap hon har att ge inom ämnet för att sedan kunna föra det vidare till alla som är på väg att göra en ny karriärresa. Hon erbjuder oss en inspirerande inblick för alla som står inför en karriärändring eller söker sin plats på en alltmer oförutsägbar arbetsmarknad.

Du får gärna börja med att berätta lite om dig själv. Du har 20 års erfarenhet inom kommunikation och digital marknadsföring, och idag är du byråchef på Knack Konsulter & Rekrytering. Hur hamnade du där du är idag? 

Oj, ja det har varit en brokig resa! Jag har alltid varit sån som går på magkänsla och hoppar på saker som känns rätt. Det började med ett sommarjobb som blev ett fast jobb där jag fick komma in på marknadsavdelningen, som gjorde att jag halkade in på den banan. Innan dess hade jag pluggat historia och arkeologi, så jag hade ingen aning om att jag ville jobba med kommunikation!

Att jag hamnade på just Knack skulle jag säga framförallt har att göra med att jag är bra på att bygga relationer. Efter många år på Berghs School of Communication hade jag ett stort nätverk i kommunikationsbranschen, och när jag träffade Anna Kleinwichs Magnusson som grundat Knack kändes det helt rätt! På Knack ser vi på rekrytering som en matchning åt båda håll, och värdesätter olika perspektiv. Det är lika viktigt för mig, eller kanske till och med viktigare, att den som söker hamnar på rätt plats som att min uppdragsgivare hittar rätt person.

Din Chas Talk handlade om att söka jobb i en osäker och komplex arbetsmarknad. Hur tycker du att arbetsmarknaden har förändrats senaste tiden? 

Jag tycker verkligen att den enda konstanten är att inget är konstant. Förr kunde vi på ett annat sätt veta vilket läge vi var i och förutspå vad som skulle komma. Vi visste hur marknaden såg ut och ifall bolag gick bra eller inte. Nu kan två till synes likvärdiga företag ha helt olika verklighet. Medan det ena behöver säga upp halva personalen är det andra i tillväxt och behöver rekrytera massor. Och något, till exempel en produkt eller tjänst, som går jättebra den ena dagen får plötsligt ändrade förutsättningar och blir i värsta fall överflödig.

Du nämner VUCA-work(på svenska VOKA-arbetsvärlden), ett uttryck som inte är allt för gammalt men som belyser vikten i ett agilt arbetssätt. Kan du ge oss en kort beskrivning på vad VUCA betyder och hur det har förändrat vårt sätt att söka jobb/rekrytera? 

VUCA är en akronym för att beskriva den snabbföränderliga och oförutsägbara värld vi lever  i. Det står för Volatility, Uncertainty, Complexity och Ambiguity. Just att allt förändras hela tiden gör det mycket viktigare att rekrytera utifrån vilken potential personen har att göra jobbet bra. Vi tittar till exempel mycket på självledarskap, hur kommunikativ man är och hur villig och bra man är på att lära om och lära nytt. Och vad det innebär för den som söker jobb är ju att man behöver vara bra på att lyfta sina styrkor, inte bara studier och tidigare erfarenhet.

Under ditt Chas Talk ger du våra studerande oerhört viktiga och bra råd som man ska tänka på och ta med sig när man söker ett jobb. Kan du ge dina 5 bästa tips på vad våra studerande ska tänka på nu när de ska söka LIA och sina första jobb efter examen? 

1.  Lär känna dig själv! Gör övningar, som till exempel Ikigai och värderingsövningar. Du behöver veta vad dina styrkor är och vad som är viktigt för dig. 

2. Satsa på personlig utveckling, jobba med dig själv och utveckla ditt självledarskap, så att du kan stå stadigt och hänga med i svängningarna.

3. Sök jobb även om du inte uppfyller alla krav. Tänk på att en jobbannons är lite som en önskelista till tomten. Precis som du kanske inte kan få både en ponny, ett dockskåp och en Mountain Bike samma jul kan inte företagen hitta allt i en och samma person. 

4. Tänk på ansökan som en presentation av dig, hur kan du ge den tydligaste och sannaste bilden av vem du är? Läs på om power skills, och lyft dina starkaste sådana i din jobbansökan.

5. Kommunicera och bygg nätverk! Om du skapar kontakt med likasinnade och är tydlig med vem du är, vad som är viktigt för dig och vad du kan bidra med kommer du i längden också att locka till dig rätt möjligheter. LinkedIn är en fantastisk kanal för det, och vi rekryterare hänger där varje dag så jobbar du på det här sättet och har lite tur så hör någon av sig till dig.

låt Lottas ord tjäna som en kompass

Som vi navigerar genom en arbetsmarknad som ständigt skiftar form, erbjuder Lottas berättelse ett fyrverkeri av insikter och inspiration. Hennes resa påminner oss om att framgång inte alltid följer en förutbestämd väg, utan snarare formas av personliga val, möten och möjligheter som vi vågar gripa. Det är en uppmaning till oss alla att inte bara anpassa oss till förändringar, men att aktivt omfamna dem som en del av vår egen utveckling. För alla som står vid en skiljeväg i karriären, eller de som just har tagit sina första steg ut i arbetslivet, låt Lottas ord tjäna som en kompass. En kompass som pekar mot betydelsen av att förstå sig själv, att vara öppen för nya lärdomar, och att aldrig underskatta kraften i ett välbyggt nätverk.

Chas Talks

LIA

Aktuellt

2024-02-08 — Sofia Jönsson

Footer background
Vill du jobba inom världens bästa bransch?

Hem

YH-Program

Om oss

Så ansöker du

Kontakt

Aktuellt

Integritetspolicy

Jobba hos oss

Kontakta oss:

Mail

info@chasacademy.se

Adress

Arenavägen 61

121 77 Johanneshov

FÖLJ OSS

Logo for FacebookLogo for InstagramLogo for Youtube

UPPHOVSRÄTT © 2023 CHAS ACADEMY | ALLA RÄTTIGHETER FÖRBEHÅLLNA | CHAS ACADEMY AV CHAS | ORG.NR: 556817-8155