YH-utbildningar

YH-utbildningar

7 saker jag önskar jag visste innan jag började plugga

7 saker jag önskar jag visste innan jag började plugga

Ibland ser man tillbaka på något och tänker: “Tänk om jag hade vetat det där innan, vad skönt det hade varit”. Och vi vet, det är ibland klurigt med nya saker. Därför har vi frågat Emanuel Popa, en av våra studerande, för att få reda på just det - vad hade han velat veta innan han började sin utbildning på Chas Academy. Med snart två utbildningar i bagaget kan Emanuel ge många bra tips för att du skall känna dig så förberedd och peppad inför din utbildning som möjligt.

När Emanuel Popa lämnade Italien för nya äventyr i Sverige för 8 år sedan började han arbeta som kock. Men ett gediget intresse för design har alltid funnits där, och efter några år så kunde inte passionen hållas tillbaka och det var dags att byta karriär. Designintresset ledde honom till Chas Academy och valet föll då naturligt på webbutveckling. Men Emanuels passion och törst efter nya erfarenheter kunde inte mättas med endast en utbildning. Nu har han även en pågående utbildning i UX-design, och kommer under 2024 vara spetsutbildad inom två eftertraktade IT-områden.

Nu med snart två utbildningar i ryggen har Emanuel en stor inblick i våra utbildningar och har här samlat sina bästa tips för att du ska lyckas med dina studier. Emanuels 7 bästa tips för att lyckas med din utbildning på Chas Academy är:

1. Förberedelse och tålamod med LIA-sökandet

Det krävs en stor näve tålamod för att hitta en LIA-plats! LIA står för “Lärande i Arbete” och är praktikperioden som är på en arbetsplats, vilken du ofta behöver hitta själv. Och det är en av sakerna jag inte var förbered på - hur mycket tid det tar att hitta en LIA-plats. Mitt stora tips för att lyckas med LIA-sökandet: det gäller att börja i god tid och att vara förberedd inför intervjuer! Det var väldigt bra att ha med underlag likt arbetsprov, portfolio eller liknande till intervjuerna, som visar på vad du har gjort och kan.

2. Att vara påläst inför varje kurs

Innan du ger dig in i nya kurser är mitt tips att söka runt lite för att skapa en förståelse inför kursen. Jag hade till exempel dålig koll på vad en backend- och frontendutvecklare faktiskt gör. Och detta berodde mest på grund av bristande informationssökning. Så förbered dig så att du har en grundlig förståelse i vad varje kursmoment innebär. Det kommer att göra allting mycket enklare!

3. Samarbete är A och O

Samarbete är superviktigt och det är det som genomsyrar hela utbildningen! Man fick erfara detta genom grupparbete i skolan och under hela LIA-perioden. Att ha morgonmöten och korta avstämningar, så kallade sprintmöten, är något som blir en del av vardagen. Att kunna samarbeta är inte bara viktigt för att få tillgång till bra feedback på ens arbete, utan också för att dela sina åsikter med arbetsgrupper. Det är när samarbetet har varit som bäst där vi lär oss som mest — och så blir det roligare på vägen!

4. Google är en vän, inte fusk!

Att använda Google för att hitta svar är inte samma sak som att fuska, speciellt under de första månaderna när man försöker lära sig allt och komma på lösningarna själv, men man lär sig ganska snabbt att det är fel väg att gå. Efter ett par månader förstod jag att man inte kan lära sig allt, och då kan man använda sig av Google eller hjälpmedel som “ChatGPT”. Och det är kanske också det som är en bra förberedelse för ens senare arbete - det handlar inte om att kunna allt från början utan om att ha drivet som krävs för att lära sig hur man löser det.

5. Högt tempo med mycket lärdomar

Det är ett högt tempo på alla kurser - som verkligen sätter krav på oss studerande. Det är mycket information och ny kunskap som behandlas på varje kurs, ofta med grupparbeten och olika samarbeten som också kan ta tid. Så det gäller att vara på tå och att fullt fokusera på varje kurs. Men det är också så det ska vara - full fart med ny kunskap, varje dag!

6. Jämför dig aldrig med andra

Alla som läser på Chas Academy har olika erfarenheter och förutsättningar. Det blir lätt att man jämför sig med andra i klassen, men man bör undvika detta så långt det går. Alla har olika förkunskaper och det är helt okej att vara på olika nivåer. De som läser på Chas Academy kommer från flera olika bakgrunder, både socialt och karriärmässigt. Några läser en utbildning för att lära sig något helt nytt, medan andra vill utöka en kunskap. Det är också detta som gör utbildningen så spännande - delningen av allas erfarenheter och kunskaper gör alla till det bättre. 

7. Det är genom fel man lär sig

Var inte rädd att göra fel. Speciellt i början av utbildningen ska du inte vara försiktig när det gäller uppgifter som ska bedömas. Ofta väljer man den enklare vägen för att få ett bra betyg, men man glömmer bort att ha roligt och att utvecklas. Mitt tips är att testa och utforska nya sätt att skriva kod eller designa. Det är genom att göra fel som man lär sig mest. Emanuels passion för hans utbildning och suktande efter nya erfarenheter går inte att missa under intervjun. Och det är just passionen som är Emanuels ledsagare i allt han gör. Emanuel avslutar intervjun med några generella tips för de som funderar på en ny bana. Han säger att “det som verkligen spelar roll är passionen som du investerar i det du gör". Åldern, vare sig du är 23 eller 55, är mindre betydelsefull. Det centrala är att du har ett genuint intresse för ämnet du studerar. Oroa dig inte över att göra misstag eller att prova nya saker. Det är genom dessa erfarenheter som du utvecklas som individ och växer. "Att ta risker och våga utforska nya områden är en del av din personliga utveckling”. 

Vi är väldigt tacksamma för att ha Emanuel som studerande på Chas Academy och att han delar med sig av sina värdefulla tips. Vi önskar honom all lycka till framöver med sina utbildning och nya kunskaper. Och vi är övertygade om att det finns företag där ute som kommer att bli överlyckliga över att få Emanuel som deras nya kollega när han är klar med sin UX-design utbildning!

Antagning

Studerande

Aktuellt

2023-08-30 — Sofia Jönsson

Footer background
Vill du jobba inom världens bästa bransch?

Hem

YH-Program

Om oss

Så ansöker du

Kontakt

Aktuellt

Integritetspolicy

Jobba hos oss

Kontakta oss:

Mail

info@chasacademy.se

Adress

Arenavägen 61

121 77 Johanneshov

FÖLJ OSS

Logo for FacebookLogo for InstagramLogo for Youtube

UPPHOVSRÄTT © 2023 CHAS ACADEMY | ALLA RÄTTIGHETER FÖRBEHÅLLNA | CHAS ACADEMY AV CHAS | ORG.NR: 556817-8155