10 tips inför LIA söket
Säkra din dröm-LIA med insikter från vår Fullstack-stjärna
Nycklarna till en framgångsrik LIA
När man påbörjar sin resa med en yrkeshögskoleutbildning dyker det upp en hel del funderingar. Toppen på listan? Jo, LIA (praktik) såklart. Frågor som "Kommer jag att få någon LIA?", "Hur får jag tag på en?", och "Tänk om jag blir utan?" är vanliga. Och ja, LIA är ju hjärtat i yrkeshögskolan! Det är där man får chansen att omsätta teori till praktik och visa vad man går för. Vi på skolan brinner för att se till att våra studerande får bästa tänkbara start för att landa i just sin dröm-LIA.
För att ge er en extra skjuts framåt, bjöd vi in vår egen superstar Cattis Gustafsson, som är mitt i sitt andra år på Fullstack Open Source-utbildningen. Cattis har blivit lite av en legend när det kommer till att hitta och säkra grymma LIA-platser. Hennes story och knep? Guld värda för alla som vill göra ett lika starkt intryck ute i arbetslivet.
Innan Cattis började studera till Fullstackutvecklare hos oss på Chas Academy hade hon jobbat sig upp utan någon utbildning i bagaget från att vara marknadsassistent till projektledare på 8 år. Sista året innan hon tog beslutet att börja studera kände hon att hon behövde göra något annat. "Marknadsföring var inte riktigt min grej, det blev bara så," delar Cattis med en ärlighet som får en att le. Det var under denna tid, i ett litet marknadsteam, hon fick chansen att utforska kodning, vilket tände en gnista inom henne. Ett oväntat erbjudande om att hjälpa till i utvecklingsteamet öppnade hennes ögon för kodningens värld. "Det var ganska kul faktiskt," minns hon med ett skratt, och berättar om hur lead developern uppmärksammade hennes nyfunna passion och uppmuntrade henne att fördjupa sig i utvecklaryrket. Det slutade med en programmering 1 kurs på komvux och en ansökan till Chas Academy.
Redan 9 månader innan Cattis skulle ut på LIA hade hon fått sitt första erbjudande om LIA-praktik som hon faktiskt tackade nej till då det inte kändes rätt. Över 20 ansökningar och fyra intervjuer senare hittade Cattis sin drömpraktik på Unseald, en start-up som arbetar med att göra artiklar tillgängliga utan prenumeration. Nu är hon inne på sitt andra och sista år av sin utbildning men har redan fått ansvar för att utveckla ett nytt produktben. Jag ställer frågan om hon trivs bra och får ett stort leende och ett självklart svar “Ja, jag trivs jättebra!!”.
Cattis framhäver vikten av de tidigare erfarenheterna och den arbetsmoral hon utvecklat under sina år i arbetslivet. "Jag har alltid strävat efter att prestera mitt bästa," säger hon och beskriver sig själv som en "prestationsprinsessa".
Denna inställning har hon tagit med sig in i sitt nya yrke, där hon använder sina designkunskaper för att skapa skisser i Figma som sedan blir grunden för hennes programmering. "Att utveckla från en Figma-skiss har varit otroligt värdefullt," förklarar hon med ett engagemang som lyser igenom. Det är denna kombination av design och teknik som har blivit hennes signatur, och hon betonar vikten av övning och tålamod, särskilt när det gäller att förverkliga dessa skisser i kod.
När det kommer till vad Cattis söker hos en arbetsplats, är det tydligt att hon värderar en miljö som stödjer både hennes professionella ambitioner och personliga behov. Flexibla arbetstider och möjligheten att ta med sin hund till jobbet är exempel på faktorer som bidrar till hennes välbefinnande. Denna sökning efter en balanserad och tillmötesgående arbetsplats speglar hennes önskan om en arbetsmiljö där hon inte bara kan växa som utvecklare utan också trivas som person.
Cattis resa till att bli en uppskattad fullstackutvecklare är inte bara en berättelse om karriärbyte, utan även en källa till värdefulla insikter och strategier för att säkra en framgångsrik LIA. Genom sin egen erfarenhet har Cattis samlat på sig en skattkista av tips för den som står inför utmaningen att hitta sin första LIA. Här delar hon med sig av sina tio bästa tips för en lyckad LIA.
1. Var ute i god tid: Jag valde att börja med CVt redan i januari det år jag skulle ut på LIA. Och då började inte LIAn först i oktober. Jag la ner extra tid på det för att inte behöva känna någon stress kring just det när sökande väl skulle ta fart. Även viktigt att börja skissa på ett personligt brev i god tid så att du har något att utgå ifrån. Då kommer inte ansökningarna ta så mycket tid och du känner att grovjobbet redan är klart. Man ska engagera sig i det och känna sig nöjd!
2. Nyttja ditt nätverk: Redan från utbildningens början, diskutera med vänner, bekanta och familj om din kommande praktik. Genom att göra så kan du få värdefulla tips eller kontakter. Om ditt CV då redan är förberett, blir det lätt att dela det om någon nappar.
3. Använd LinkedIn aktivt: Skitråkigt (enligt mig) men är LinkedIn ett viktigt verktyg i jobbsökandet. Börja med att söka efter företag du finner intressanta och identifiera viktiga kontaktpersoner såsom tekniska chefer eller HR. Att direkt kontakta personer du har en gemensam kontakt med för rekommendationer är effektivt.
4. Våga ta kontakt med personer som är utanför din comfort zone: Jag kontaktade Google Chefen för Sverige och fick jag svar? NEEJ, såklart inte men jag gjorde det och det tog ju ingen skada. Med det sagt så våga kontakta personer som du kan tycka är ouppnåeliga och även om du inte alltid får svar, kan ditt initiativ leda till intervjuer och möjligheter tack vare ditt engagemang och energi. Jag fick till hela två intervjuer genom att våga ta kontakt på Linkedin.
5. Utnyttja ditt nätverk strategiskt: Det finns en studie som säger att du alltid har 6 kontakter ifrån (Six degrees of separation), säg till exempel Barack Obama på Linkedin. Genom att våga utforska ditt nätverk och ta steget att kontakta folk kan du hitta vägar till önskad praktikplats.
6. Engagera dig i skolprojekten: Även om vissa projekt, som en väderapp, kanske inte känns spännande, är ditt engagemang och de projekt du publicerar på GitHub viktiga. Dessa kan imponera på potentiella arbetsgivare och visa din kompetens. När jag kom på mina intervjuer var det just mina skolprojekt som de kikade på. Jag hade som tur var lagt ner väldigt mycket energi på dessa och det imponerade!
7. Öppenhet för samarbete på praktikplatsen: När du fått en LIA-plats, fråga om möjligheten att flera kan accepteras på samma praktikplats. På så sätt stöttar du dina klasskamrater, tjänster och gentjänster, det lönar sig! Att dela erfarenheter och hjälpa varandra är värdefullt och kan leda till framtida fördelar.
8. Sök LIA tillsammans: Att arbeta tillsammans med klasskamrater under ansökningsprocessen kan erbjuda stöd och nya perspektiv. Om ett företag inte passar dig, kan det ändå vara värdefullt för någon annan. Var schysst, det vinner du på!
9. Sök brett: Begränsa inte dina sökalternativ till en smal nisch. Branschen behöver arbetskraft, och även om ett företag inte uttryckligen söker personal, kan en spontanansökan vara framgångsrik.
10. Följ branschutvecklingen: Håll ett öga på jobbannonser för just din framtida yrkesroll. Företag som söker utvecklare är ofta i ett expansivt skede och kan vara öppna för att ta emot praktikanter.Kolla på vad det finns för annonser ute nu, om du har en specifik bransch du tycker verkar intressant så kan du kika på den och se vilka företag som söker ex. juniora utvecklare.
Innan vi avslutar vårt snack om LIA och hennes fantastiska resa så ger hon mig det allra sista och kanske viktigaste tipset till alla som ska börja studera.
“Jag vet att jag är bra på det jag gör för att jag har engagerat mig till 100%. Jag valde att inte jobba medan jag studerade och la varenda minut på det här och det har verkligen lönat sig! Det kanske inte fungerar för alla på grund av ekonomiska skäl men om du kan lägga allt jobb åt sidan under de två år som du studerar, då har du snabbt tjänat in det och gett dig själv en värdefull investering.”
Psst! Om du är mitt upp i LIA söker så söker Unseald efter nya LIA praktikanter till hösten 2024. In och läs mer om dem på deras hemida !
LIA
Studerande
Aktuellt
Program
Fullstack
2024-02-12 — Sofia Jönsson