Fullstack Webbutvecklare
LÄR KÄNNA VÅRA PROGRAM
Fullstack webbutvecklare
Fullstack är en av marknadens mest eftertraktade roller just nu. En flexibel roll med starkt fokus på lösningen. Att vara fullstack innebär att du kan koda överallt och tillsammans med specialister inom alla utvecklingsområden. Du känner dig hemma i databaser, servermiljö, frontend och backend. Du har också kompetenser som gör dig lämpad att leda utvecklingen i teamet till exempel; användbarhet, arkitektur och projektplanering.
Under programmets gång finns det möjlighet att nischa sig så att du kommer ut i arbetslivet med ett starkare fokus på antingen backend eller frontend. Programmet består av nio olika kurser, varav en är LIA/praktik. De andra kurserna handlar om HTML & CSS, JavaScript, Backendutveckling, Programmeringsmetodik, UX med mera.
Programmet
Under studierna på Fullstack Webbutvecklare läser du kurserna parallellt. Kurserna vävs samman i projektarbeten både i grupp och individuellt, vilket förbereder dig väl inför en karriär i branschen.
- Undervisning 4 dagar i veckan, varav 1-2 obligatoriska tillfällen på plats i skolan och resterande online därifrån du studerar som bäst.
- Du har självklart alltid möjlighet att studera i lokalerna.
- All distansundervisning streamas och spelas in.
- Många jobbar vid sidan av sina studier för att få livet att gå ihop. Vår rekommendation är att inte jobba mer än 50% då programmen kräver heltidsstudier.
VAD BEHÖVER JAG?
Alla våra program kräver att du har en egen laptop som är max 8 år gammal, har 8 GB RAM och helst SSD.
BEHÖRIGHET
Du är behörig om du uppfyller följande krav:
- Du har kunskaper i Svenska både i tal, skrift och förståelse.
- Du har grundläggande behörighet från gymnasium eller motsvarande eller motsvarande.
- Särskilda krav:
- Minst betyg E i Engelska 6/B, eller motsvarande.
- Minst betyg E i Matematik 2/B, eller motsvarande.
- Minst betyg E i Programmering 1, eller motsvarande.
SAKNAR DU NÅGON BEHÖRIGHET?
Ingen fara, då kan du söka genom Reell kompetens eller ta ett av
våra behörighetsprov. Om du uppnått den uppsatta gränsen för
provet kommer testet även att validera dina förkunskaper inom programmering 1.
ANTAGNINGSTEST
När du söker till en utbildning kommer vi att kalla dig till antagningstestet. Antagningen till våra program baseras på resultatet i antagningstestet, då poängen du får är de du ansöker med. Antagningstesten kan skilja sig beroende på vilken utbildning du söker, så söker du fler utbildningar kan du behöva göra flera test.
Antagningsstestet för fullstack webbutvecklare innehåller allmänkunskap om webbutveckling, programmering i JavaScript, logik och resonemang om lösningar. Tips på förberedelser hittar du lite längre ner!
DATUM: 17 - 31 maj
TID: 120 Minuter
SPRÅK: Engelska
ORT: Stockholm
TESTA DINA KUNSKAPER
<div>Exempelfråga</div>
Which of the following selects all elements with the class footer that are inside of divs?
Klicka på ett svar för att se om du svarat rätt.
Fel svar, försök igen!
Fel svar, försök igen!
Fel svar, försök igen!
Rätt svar, bra jobbat!
Fel svar, försök igen!
Kursplan
Den här kursen ger dig kunskaper och färdigheter inom utveckling med HTML och CSS enligt moderna standarder. Du får även en förståelse för hur man tillgänglighetsanpassar en webbplats samt praktiska färdigheter i detta.
Omfattning: 25 yrkeshögskolepoäng
I denna kurs får du lära dig frontendutveckling i JavaScript enligt aktuell standard inom områden så som DOM-manipulation, HTTP-requests, eventhantering och objektorientering.
Du får även lära dig om relevanta ramverk och bibliotek ex Angular, React och jQuery, samt få kunskaper i val av lämpliga ramverk efter specifikationer.
Omfattning: 75 yrkeshögskolepoäng
Här får du kunskaper om och färdigheter i backendutveckling med PHP och databaser. Du lär dig att utveckla med objektorienterad PHP samt att hantera, skapa och jobba med databaser.
Vi går även igenom grunderna om webbservrar och du får insikt i både MVC-ramverk, WordPress och renodlad PHP-utveckling. Vidare lär vi dig att både använda befintliga API:er i backend samt skapa egna REST-API:er.
Omfattning: 60 yrkeshögskolepoäng
I denna kurs introducerar vi flera metodiker såsom testdriven utveckling, versionshantering, debugging m.m.
Du får lära dig om olika roller/resurser i utvecklingsprojekt och även i specifika webbutvecklingsprojekt. Detta inkluderar gemensamma arbetsflöden samt lämpliga verktyg och tekniker.
Omfattning: 25 yrkeshögskolepoäng
I kursen får du bekantas med olika projektmetoder inom webbutveckling. Du får en god insikt i skillnaden mellan olika projektmetoder, såsom agila metoder och traditionell projektmetodik. Vi fördjupar oss även i agila metoder med fokus på applicering av metoderna i webbutveckling.
Omfattning: 10 yrkeshögskolepoäng
Den här kursen ger dig kunskaper och färdigheter i UX, användbarhet och grafik för webben. Du får lära dig om hur webbplatser och tjänster är utformade på ett användbart sätt, samt hur man jobbar med grafisk design på en grundläggande nivå.
Omfattning: 15 yrkeshögskolepoäng
I den här kursen får du fördjupa dina kunskaper och utveckla färdigheterna i att arbeta med JavaScript. Genom kursen kommer du till den nivå som branschen efterfrågar i kompetens från fullstackutvecklare.
I kursen ingår både mer avancerad utveckling i JavaScript, olika ramverk och bibliotek, men även JavaScript i backend. Kursen innehåller även hur man skapar progressive web apps samt hur man med JavaScript kan skapa native-appar för olika enheter.
Omfattning: 50 yrkeshögskolepoäng
LIA, lärande i arbete eller praktik som man också kan kalla det utgör hela 24 veckor av utbildningen vilket är mer än 1/4 del av utbildningen som du får testa dina kunskaper som du fått under utbildningens gång ute hos ett företag. LIAn genomförs under det andra året av utbildningen och är det näst sista du gör innan du tar examen.
Omfattning: 120 Yrkeshögskolepoäng
Här får du möjlighet att genomföra ett projekt med de kunskaper och färdigheter som erhållits i de övriga kurserna. Projektet får vara både självständigt eller i grupp och ska vara i samarbete med branschen för utbildningen. Här kommer du att få praktisera dina färdigheter i problemlösande och informationssökande för att genomföra projektet.
Omfattning: 40 yrkeshögskolepoäng
Studera hos oss
Ansökan är stängd för start HT23
Ansökan för start HT23 är stängd, vi öppnar ansökan för HT24 februari 2024.
Förberedelser
1. Börja här
codecademy.com/catalog
Ett bra ställe att lära sig sin första HTML och CSS. Det är gratis dessutom!
freecodecamp.org
En grundläggande introduktion som ger dig bra förutsättningar att börja på vår utbildning.
2. Fördjupa
webbriktlinjer.se
Webbriktlinjer är en fantastisk samling av riktlinjer och guider, samt information om tekniker som kan vägleda vid såväl design som implementation.
egghead.io
Egghead är en videolärplattform för att lära sig om olika tekniker, programm-eringsspråk m.m. Vi rekommenderar att börja kolla grunderna i HTML & CSS samt JavaScript, det kommer ge dig goda förutsättningar i samband med utbildningens början.
3. LÅT DIG INSPIRERAS
alistapart.com
Webbriktlinjer är en fantastisk samling av riktlinjer och guider, samt information om tekniker som kan vägleda vid såväl design som implementation.
smashingmagazine.com
Webbmagasin om webbdesign, utveckling, typografi, användbarhet m.m. Både en onlinebok och en podcast. Om webbdesign.
resilientwebdesign.com
Både en onlinebok och en podcast. Om webbdesign.
Ledningsgruppen
Här ser du våra företag som sitter med i ledningsgruppen för detta program. Ledningsgruppens jobb är att se till att programmet når sina mål och utvecklas. De ser även till att programmet bedrivs med kvalitet och att den har rätt innehåll.