Överlägg

YH-Utbildning: UX-designer med kravkompetens

 • Terminstart

  September 2021

 • Studietakt

  100 %

 • Studielängd

  2 år

 • Studieort

  Stockholm

OM UTBILDNINGEN

Att arbeta som UX-designer med kravkompetens är att arbeta som ambassadör för användarna av digitala tjänster, och att agera som ett slags översättare mellan affärssidan och utvecklarna. Du lär dig att lösa problem med designmetodik och att visualisera och kommunicera krav på IT-lösningar.

Vi arbetar utifrån Design Thinking-processen som är beprövad både i branschen och i akademin. Den börjar med research, där du lär dig om målgrupperna, och mynnar ofta ut i en prototyp som testas med användare. På utbildningen får du lär dig olika kreativitets-tekniker genom att själv delta i och hålla workshops. De idéer som bäst möter verksamhetens och användarnas mål väljs ut och förfinas digitalt. Vi jobbar i moderna verktyg för UX-designers och kravanalytiker. Efter bara några månader kan du självständigt rita och sätta ihop interaktiva prototyper av webbplatser och appar.

Det som är unikt för utbildningen är att du lär dig hur kravställningen görs för att säkerställa bästa möjliga slutresultat till lägsta möjliga kostnad. Du går mer på djupet tekniskt jämfört med en traditionell UX-utbildning. Du får lära dig att formulera behov i text samt att visualisera krav på olika sätt för att kommunicera med människor, både på affärssidan/verksamheten och i utvecklingsteamet.

På skolan arbetar vi projektbaserat (PBL) med riktiga problem och case, vilket enligt forskning gynnar motivationen, och också förbereder dig för yrkeslivet på bästa sätt.

BEHÖRIGHET

För att vara behörig till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen eller motsvarande. Om du har en utländsk gymnasieexamen eller motsvarande måste denna vara översatt till Svenska eller Engelska för att vi ska kunna bedöma den.
Du har grundläggande behörighet att antas till utbildningen om du uppfyller något av nedanstående:

 • Du har grundläggande behörighet (läs mer här)
 • Särskilda krav:
  • Minst betyg E i Engelska 6/B, eller motsvarande.
  • Minst betyg E i Matematik 2/B, eller motsvarande.

Alla sökande som kommer att få göra ett urvalstest, det är poängen på urvalstestet som avgör vilka som blir antagna.

Saknar du någon behörighet? Ingen fara, då kan du söka genom Reell kompetens eller ta ett av våra behörighetsprov som vi erbjuder. Läs mer om urvalstest och hur du ansöker här under fliken ”Så ansöker du”.

Vad behöver jag för min utbildning?

Alla våra utbildningar kräver att man har en laptop och det är du som studerande som ansvarar och bekostar denna själv.
Krav på laptop är att den ska vara max 8 år gammal, ha 8 GB ram och helst ska datorn ha SSD.
Gällande headset så fungerar mobilens utmärk.

Lena Ogland

Huvudlärare UX-designer med kravkompetens

E-post: lena.ogland@chasacademy.se

Kursplaner

Utbildningen består av totalt nio kurser fördelade på fyra terminer, varav en är LIA/praktik i fem månader.

Undervisningen består av lärarledda lektioner och är schemalagda heltidsstudier som varieras mellan att vara online och på plats. Det är undervisning 3-4 dagar i veckan och av dessa är det 1-2 tillfällen på plats i skolan och resterande är online. Utöver det får du personlig handledning med läraren. All undervisning streamas och spelas in så du enkelt kan kolla på det i efterhand. På så sätt går det att följa med även om man inte kan vara på plats vid varje tillfälle. Projektarbeten i grupp varvas med individuella projekt som utvecklar dina färdigheter och din kompetens som UX-designer och kravhanterare.

Ansökan

Vill du vara med oss på resan till världens bästa UX och Kravutbildning? Då ska du skicka in din ansökan redan idag! Än är det inte försent, sen ansökan är öppen!