Överlägg

YH-Utbildning: UX-designer med kravkompetens

 • Terminstart

  September 2023

 • Studietakt

  100 %

 • Studielängd

  2 år

 • Studieort

  Stockholm

Ansökan 7 februari för terminsstart HT-23!

OM PROGRAMMET

Att arbeta som UX-designer med kravkompetens är att arbeta som ambassadör för användarna av digitala tjänster, och att agera som ett slags översättare mellan affärssidan och utvecklarna. Du lär dig att lösa problem med designmetodik och att visualisera och kommunicera krav på IT-lösningar.

Vi arbetar utifrån Design Thinking-processen som är beprövad både i branschen och i akademin. Den börjar med research, där du lär dig om målgrupperna, och mynnar ofta ut i en prototyp som testas med användare. På programmet får du lär dig olika kreativitets-tekniker genom att själv delta i och hålla workshops. De idéer som bäst möter verksamhetens och användarnas mål väljs ut och förfinas digitalt. Vi jobbar i moderna verktyg för UX-designers och kravanalytiker. Efter bara några månader kan du självständigt rita och sätta ihop interaktiva prototyper av webbplatser och appar.

 

Det som är unikt för programmet är att du lär dig hur kravställningen görs för att säkerställa bästa möjliga slutresultat till lägsta möjliga kostnad. Du går mer på djupet tekniskt jämfört med en traditionell UX-utbildning. Du får lära dig att formulera behov i text samt att visualisera krav på olika sätt för att kommunicera med människor, både på affärssidan/verksamheten och i utvecklingsteamet.

På skolan arbetar vi projektbaserat (PBL) med riktiga problem och case, vilket enligt forskning gynnar motivationen, och också förbereder dig för yrkeslivet på bästa sätt.

BEHÖRIGHET

Du är behörig om du uppfyller följande krav:

 • Du har grundläggande behörighet (läs mer här)
 • Minst betyg E i Engelska 6/B, eller motsvarande.
 • Minst betyg E i Matematik 2/B, eller motsvarande.

Saknar du någon behörighet? Ingen fara, då kan du söka genom Reell kompetens eller ta ett av våra behörighetsprov som vi erbjuder. Läs mer om urvalstest och hur du ansöker här under fliken ”Så ansöker du”.

Urvalstest för UX/UI-designer med kravkompetens

Alla sökande som kommer att få göra ett urvalstest, det är poängen på urvalstestet som avgör vilka som blir antagna.

Testet består av två delar:

Del 1: en skriftlig inlämningsuppgift där du ska bedöma en webbplats utifrån olika kriterier, såsom användbarhet.
Del 2: en eller flera uppgifter som utvärdera förmågan att lösa problem.

Språk som testet är på:

Analys: Svenska
Problemlösning: Engelska

Så här kan du förbereda dig:

Läs på om designprinciper inom UX och användargränssnitt.

Vad behöver jag för min utbildning?

Alla våra program kräver att man har en laptop och det är du som studerande som ansvarar och bekostar denna själv.
Krav på laptop är att den ska vara max 8 år gammal, ha 8 GB ram och helst ska datorn ha SSD.
Gällande headset så fungerar mobilens utmärk.

Kursplaner

Programmet består av totalt nio kurser fördelade på fyra terminer, varav en är LIA/praktik i fem månader.

Undervisningen består av lärarledda lektioner och är schemalagda heltidsstudier som varieras mellan att vara online och på plats. Det är undervisning ca 4 dagar i veckan och av dessa är det 1-2 tillfällen på plats i skolan och resterande online. All undervisning som är på distans streamas och spelas in så du enkelt kan kolla på det i efterhand. På plats dagarna är obligatoriska och uppgifter som görs på lektionen blir underlag till betygsättning. Projektarbeten i grupp varvas med individuella projekt som utvecklar dina färdigheter och din kompetens som en utvecklare. Projektarbeten i grupp varvas med individuella projekt som utvecklar dina färdigheter och din kompetens som UX-designer och kravhanterare.

Vi vet att många jobbar på sidan av utbildningen för att få livet att gå ihop men vår rekommendation är att inte jobba mer än 50% då programmen kräver heltidsstudier.

Ansökan

Nu har vi öppet för ansökan till HT23! Välkommen med din ansöka.